Στο Σχολείο των Φυλακών Λάρισας υποδέχθηκαν τους πρωτοετείς με σύμβολο την ομπρέλα

Την ομπρέλα διάλεξαν φέτος εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του Β΄ Κύκλου στο 2ο Σ.Δ.Ε. Λάρισας (σχολείο φυλακής) στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών. Η επιλογή αυτού του συμβόλου έγινε για να αναδειχθεί, όχι μόνο η ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας λόγω της πανδημίας, αλλά και ο ρόλος του σχολείου ως φίλτρου αρνητικών απόψεων και προκαταλήψεων.
Τους εκπαιδευόμενους που φορούσαν όλοι μάσκες και τηρούσαν κατά το δυνατόν αποστάσεις ασφαλείας υποδέχθηκε η εκπαιδευτικός Αγγελική Γραβάλου. Η κ. Γραβάλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι στο σχολείο ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι αυτονόητα. Όπως αυτονόητος θεωρείται ο σεβασμός στο χώρο και στα εργαλεία που παρέχει το σχολείο.
Ακολούθως, εκπαιδευόμενοι του Β΄Κύκλου αναφέρθηκαν στην ιστορία και τους συμβολισμούς της ομπρέλας ανά τους αιώνες. Αιτιολόγησαν την επιλογή τους λέγοντας ότι η ομπρέλα είναι σαν το σχολείο: προστατεύει από την αρνητική ενέργεια, τις αρνητικές σκέψεις, τις αρνητικές καταστάσεις. Επιπλέον, μετατρέπει το αρνητικό σε θετικό. Φιλτράρει τον φόβο, τον ρατσισμό, την άρνηση, την απόρριψη και την κάνει αποδοχή, σεβασμό, αλληλεγγύη, συνεργασία. Αυτή τη θετική συμβολή την ανέδειξαν με σχετική κατασκευή που έστησαν δίπλα στην είσοδο και απεικονίζει δύο μαθητές, αποδέκτες των θετικών αρχών και αξιών της εκπαίδευσης.
Δύο εκπαιδευόμενοι του Β΄ Κύκλου, ο Θανάσης Β. και ο Isuf D. μίλησαν από καρδιάς για τα οφέλη του σχολείου. Ο πρώτος μάλιστα είπε ότι «στην ομπρέλα του σχολείου δεν βρέχει ούτε λύπη, ούτε κακία. Δεν βρέχει φασαρίες, στεναχώριες, εισαγγελείς και δικηγόρους. Η ομπρέλα του σχολείου δίνει θαλπωρή, αγάπη, ανθρωπιά, αλλαγή συναισθημάτων. Και, προπαντός, εκπαίδευση».
Στο τρίτο μέρος πέντε εκπαιδευόμενοι του Β΄ Κύκλου παρουσίασαν με δρώμενο τα όρια που θέτει το σχολείο παρουσιάζοντας συμπεριφορές πριν και μετά την ένταξη σ’ αυτό. Τα όρια τέθηκαν με μία κόκκινη γραμμή που χώριζε τις κινήσεις των εκπαιδευόμενων σε δύο στάδια.
Ακολούθως μοιράστηκαν τσάντες και φάκελοι στους εκπαιδευόμενους, γλυκά και ομπρέλες που έφεραν γραμμένες τις αξίες που υπηρετεί το σχολείο της φυλακής.
Της τελετής υποδοχής προηγήθηκε αγιασμός από τον ιερέα του Καταστήματος Κράτησης π. Νικηφόρο Κοντογιάννη.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής, ο Αρχιφύλακας και η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας.

Δείτε και αυτά