Επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας υποδέχτηκε το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών το Σάββατο 3 Οκτωβρίου με αφορμή το συμπόσιο λογοτεχνίας που διοργανώθηκε στο ανοιχτό θέατρο του Κέντρου Αποκατάστασης Animus.

Η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού καλωσόρισε τον πρόεδρο κ. Δημήτριο Ορφανίδη και τα μέλη του ΚΕΛΔ που αποτελείται από εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστές, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Ντίνο Κόκκινο.

Οι επισκέπτες πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Μουσείου, την ίδρυσή του από το ζεύγος Γουργιώτη, την εξέλιξή του και τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιεί.

Στη συνέχεια,  ξεναγήθηκαν στους χώρους της μόνιμης έκθεσης γνωρίζοντας στοιχεία και παίρνοντας αναφορές από τα εκθέματα  για τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή, πριν και μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Με έμφαση στον άνθρωπο, την κατοικία και την εργασία του, αναφέρθηκαν τα δομικά στοιχεία του παραδοσιακού – αγροτικού πολιτισμού στη Θεσσαλία, κατά το διάστημα αυτό, καθώς και η αστικοποίηση που επήλθε με την εισροή ευρωπαϊκών στοιχείων από το 1881 και μετά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα τυποβαφεία του Τυρνάβου και στην αναβίωση της τεχνικής μέσα από σεμινάρια του πραγματοποιεί το ΛΙΜΛ.

Ακολούθησε περιήγηση στη περιοδική έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και λαϊκή λατρεία», όπου μέσα από τις σπάνιες τοιχογραφίες, τα εκκλησιαστικά αντικείμενα  που εκτίθενται για πρώτη φορά αλλά και από σύγχρονα ολογράμματα,  πληροφορήθηκαν για την εξέλιξη της μεταβυζαντινής τέχνης και την επίδραση που άσκησε η πίστη και η λατρεία στη διαμόρφωση της κοινωνικής και προσωπικής ζωής του ανθρώπου στα χρόνια της παράδοσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των μελών του ΚΕΛΔ και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την λογοτεχνία και συζητήθηκε η προοπτική μιας νέας επίσκεψής τους στο Μουσείο στο μέλλον.

 

Δείτε και αυτά