Έρχεται το 12ήμερο… Μετράμε αντίστροφα με το Λαογραφικό Μουσείο

Το Δωδεκαήμερο είναι η περίοδος των δώδεκα (στην πραγματικότητα δεκατριών) ημερών από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνεια.

Τις μέρες αυτές, παράλληλα με το χριστιανικό εορτολόγιο οι αγροτοποιμενικοί πληθυσμοί, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν φυσικά φαινόμενα και καθημερινές αντιξοότητες διατήρησαν αρχαίες συνήθειες και εθιμικές πρακτικές, που συνδέονται με τη γονιμότητα, τη ζωή, τον θάνατο κ.λπ.

Αλλά και οι μεγάλες  χριστιανικές γιορτές, όπως είναι η Γέννηση του Χριστού, η γιορτή του Αγίου Βασιλείου, η Βάπτιση, έχουν συνδεθεί με ειδωλολατρικές συνήθειες που αποσκοπούσαν στον εξευμενισμό των δαιμονικών όντων και στην καλοχρονιά.

Με αναφορά στο Δωδεκαήμερο, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, παρόλο που έχει κλείσει τις πύλες του εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19, συνεχίζει την επικοινωνία  με το κοινό του, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία δημιουργώντας εναλλακτικές ψηφιακές εμπειρίες.

Καθώς φέτος δεν θα πραγματοποιήσει δια ζώσης εκπαιδευτικές δράσεις εθιμικού κύκλου, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν το Μουσείο διαδικτυακά και να  μετρήσουν αντίστροφα μέχρι την έλευση των Χριστουγέννων.

Καθημερινά, από την 1η του Δεκέμβρη μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων  μέσα από το fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899255968  και την ιστοσελίδα του Μουσείου http://www.liml.gr/. θα  προβάλλεται υλικό που θα πληροφορεί για το Δωδεκαήμερο και  θα προετοιμάζει το κοινό για την έλευσή του.

Προβολές με χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και παρασκευές, λαϊκές αφηγήσεις, ήθη και έθιμα από τη Θεσσαλία, χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές συνταγές, αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και καλαντίσματα, δημοσιεύονται καθημερινά, γνωρίζοντας στους φίλους του Μουσείου τη θεσσαλική παράδοση.

Στο πνεύμα αυτό, φωτογραφίες από παλαιότερες χριστουγεννιάτικες δράσεις του Μουσείου θα βγαίνουν από το αρχείο σε μια προσπάθεια να εμπνεύσουν και να ψυχαγωγήσουν τους διαδικτυακούς επισκέπτες του.

Αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου και μέχρι το Φώτα, η επαφή με το κοινό θα συνεχίζεται διαδικτυακά.

Τέλος, μέσα από την ιστοσελίδα του, στο http://www.liml.gr/games οι μικροί φίλοι μπορούν να προσεγγίσουν την τέχνη και την παράδοση μέσα από δημιουργικά διαδραστικά on line παιχνίδια, ενώ η μόνιμη έκθεση και οι συλλογές του ΛΙΜΛ είναι προσβάσιμες για ένα μοναδικό διαδικτυακό ταξίδι στο http://www.liml.gr/.

 

Δείτε και αυτά