ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, θέτει για τρίτη συνεχή χρονιά την τέχνη του θεάτρου και το εξαίρετο δυναμικό του ΘΘ στην υπηρεσία της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιανουαρίου 1945 όταν οι στρατιώτες της 60ης σοβιετικής μεραρχίας άνοιξαν τις πύλες του Άουσβιτς και απελευθέρωσαν τους ελάχιστους κρατούμενους που οι Γερμανοί δεν είχαν προλάβει να θανατώσουν, σκελετωμένους από την πείνα και τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί. Τέσσερις μήνες αργότερα η χιτλερική Γερμανία παραδινόταν κάτω από τα συντονισμένα χτυπήματα των συμμαχικών δυνάμεων και κυρίως κάτω από το αντιφασιστικό μένος των κατακτημένων λαών.

Σε ανάμνηση της παραπάνω ημερομηνίας, που σηματοδότησε και την απελευθέρωση ολόκληρης της Ανθρωπότητας από τη βαρβαρότητα, καθιερώθηκε παγκοσμίως από τον ΟΗΕ η ημέρα αυτή ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.  Στην Ελλάδα, με τον Νόμο 3218/2003, που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Η γενοκτονία του εβραϊκού λαού, που συντελέστηκε στα σκοτεινά χρόνια της ναζιστικής παράνοιας, θα μνημονεύεται σαν το στίγμα όλων των αιώνων. Και τούτο γιατί ποτέ άλλοτε δεν έσβησαν τόσες πολλές ζωές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με έναν τόσο βιομηχανοποιημένο τρόπο. Ο ναζισμός «ενορχήστρωσε» το Ολοκαύτωμα επιτυγχάνοντας τον αφανισμό 6.000.000 Εβραίων. Οι Έλληνες Εβραίοι που εκτοπίστηκαν ήταν 73.377. Γύρισαν μόνο 10.226. Απώλειες 86%. Όσο για την πόλη μας τη Λάρισα, 240 Εβραίοι συμπολίτες οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα. Επέστρεψαν μόνον 6…

Θεσσαλικό Radio… Plays μνήμης του Ολοκαυτώματος

Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις της Περιφέρειας δεν θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, το Θεσσαλικό Θέατρο, που εν μέσω καραντίνας βρήκε τρόπο να επικοινωνήσει την τέχνη του στο κοινό της πόλης μας μέσω του ραδιοφώνου, θα κάνει για τρίτη συνεχή χρονιά το αφιέρωμά του στην τραγική αυτή σελίδα της ιστορίας, καθιερώνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του στην επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος και τιμώντας τον ρόλο του ως φορέα παραγωγής πολιτισμού στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 9,36 με τον τίτλο «Θεσσαλικό Radio… Plays» θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 9μ.μ. (επανάληψη Σάββατο 30/01/21 στις 9μ.μ.) αποσπάσματα από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν σε σκηνοθετική επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΘΘ, Κυριακής Σπανού.

Μαουτχάουζεν

Το έργο αποτελεί προσωπική μαρτυρία του Καμπανέλλη για τα δυόμιση χρόνια που πέρασε σ΄ αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγγραφέας επιλέγει να ξεκινήσει την αφήγησή του από τη μέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, στις 5 Μαΐου 1945, για να αντέχεται η αναδρομή στα τρομακτικά γεγονότα που αφηγείται, μέσα απ΄ την ελπίδα για έναν καινούριο κόσμο. Γιατί, πώς περπατάει κανείς πάνω στα μονοπάτια του στρατοπέδου στρωμένα με οστά και στάχτες νεκρών φίλων, συγγενών αδελφών…Τι μένει απ΄ τον άνθρωπο μέσα στην αποκτήνωση που επέβαλαν οι Ναζί του Χίτλερ, επειδή γεννήθηκε Εβραίος, τσιγγάνος, ομοφυλόφιλος; Πώς πατάμε αυτή τη γη των άδικα τεθνεώτων; Διαβάζουν: Κυριακή Σπανού, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά.

(σύνδεσμος για online ακρόαση http://onradio.gr/player/?id=159)

Δείτε και αυτά