Η UNICEF συνεργάζεται στενά με μια ποικιλία συνεργατών σε τοπικό επίπεδο που επιθυμούν να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς τα παιδιά.
Η πρόκληση
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα, μεγάλα, μεσαία και μικρά. Από τα 4 δισεκατομμύρια άτομα που ζουν σήμερα σε αστικές περιοχές, σχεδόν το ένα τρίτο αυτών είναι παιδιά. Εκτιμάται ότι έως το 2050, σχεδόν το 70% των παιδιών του κόσμου θα ζουν σε αστικές περιοχές, πολλά από αυτά σε ιδιαίτερα φτωχές περιοχές.
Οι πόλεις μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλες ευκαιρίες και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Παράγουν πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και θεωρούνται όλο και περισσότερο κινητήριος δύναμη για την επίτευξη ανάπτυξης. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο οι πόλεις είναι από τις ισχυρότερες πηγές ανάπτυξης, καινοτομίας, ποικιλομορφίας, συνδεσιμότητας και μπορούν ενδεχομένως να προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες στα παιδιά να ζήσουν, να μορφωθούν και να ευημερήσουν.
Επιπλέον μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Ο υπερπληθυσμός και το υψηλό κόστος εισδοχών μπορούν να οδηγήσουν τα φτωχότερα παιδιά που κατοικούν στις πόλεις σε αδυναμία να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Άλλες προκλήσεις που επηρεάζουν τους φτωχούς σε πόλεις, ιδίως εκείνους που ζουν σε παραγκουπόλεις, περιλαμβάνουν τον υπερπληθυσμό και τα ανεπαρκή συστήματα αποχέτευσης – που διευκολύνουν τη μετάδοση ασθενειών – την έλλειψη προσιτής και ασφαλούς στέγασης, την κακή πρόσβαση στις μεταφορές και την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση του εξωτερικού χώρου.
Η δημογραφική στροφή προς τις αστικές περιοχές και οι συνδεδεμένες προκλήσεις και ευκαιρίες μας κάνουν να ξανασκεφτούμε τις πόλεις μας και να επανεξετάσουμε τους συλλογικούς μας ρόλους και τις ευθύνες, καθώς και εκείνες των υπαίτιων.
Η λύση
Η πρωτοβουλία για Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά (CFCI) είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF που υποστηρίζει τις τοπικές κυβερνήσεις στην υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών σε τοπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού ως θεμέλιο.
Είναι επίσης ένα δίκτυο που συγκεντρώνει την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και, κυρίως, τα ίδια τα παιδιά που επιθυμούν να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1996 από τη UNICEF και τον ΟΗΕ-Habitat, για να ενεργήσει βάσει του ψηφίσματος κατά τη διάρκεια της δεύτερης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους ανθρώπινους οικισμούς (Habitat II) για να καταστούν οι πόλεις βιώσιμα μέρη για όλους. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η ευημερία των παιδιών είναι ο απόλυτος δείκτης ενός υγιούς οικοτόπου, μιας δημοκρατικής κοινωνίας και μιας καλής διακυβέρνησης.