Παρόλο που η τεχνολογία με τη χρήση των τάμπλετ έχει γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο μεταξύ των εκπαιδευτικών στις αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το εάν τα τάμπλετ πρέπει να αντικαταστήσουν εντελώς τα βιβλία. Ενώ οι κορυφαίοι κατασκευαστές τάμπλετ επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά της εκπαίδευσης, τα παραδοσιακά σχολικά βιβλία εξακολουθούν να αποτελούν μια ιδιαίτερη βιομηχανία η οποία υποστηρίζεται από τους εκδότες.
Εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα
Επειδή η χρήση των τάμπλετ στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να εξαπλωθεί σύντομα, οι καθηγητές πρέπει να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, γνωρίζοντας τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης αυτών των συσκευών στα αναλυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, εκτός από τον τρόπο λειτουργίας, καλό είναι να γνωρίζουν τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα της χρήσης των τάμπλετ στα σχολεία.
Πλεονεκτήματα:
Μεγάλος αποθηκευτικός χώρος: Με τις σημερινές δυνατότητες αποθηκευτικής μνήμης, ένα μόνο τάμπλετ μπορεί να περιέχει εκατοντάδες βιβλία, ενώ μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται διάφορες εικόνες, βίντεο και κουίζ σχετικά με το μάθημα.
Αποφυγή όγκου και περιττού βάρους: Με τη χρήση του τάμπλετ δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αποφύγουν το βάρος της μεταφοράς των βιβλίων με τη σχολική τσάντα.
Γρήγορες ενημερώσεις: Τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούν να ενημερώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε οι μαθητές να έχουν πάντα τις πιο πρόσφατες εκδόσεις.
Ευκολία μάθησης: Τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του τάμπλετ βοηθά τους μαθητές να αφομοιώσουν το περιεχόμενο γρηγορότερα.
Δυνατότητα συνεργασίας: Οι μαθητές μπορούν εύκολα να συνεργαστούν σε ηλεκτρονικά περιβάλλοντα και κοινωνικά δίκτυα που εστιάζονται στην εκπαίδευση.
Μειονεκτήματα:
Απόσπαση της προσοχής: Η χρήση του τάμπλετ στη σχολική αίθουσα μπορεί να προκαλέσει απόσπαση της προσοχής, καθώς οι μαθητές είναι πιθανό να μπουν στον πειρασμό να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, να συζητήσουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια, αντί να επικεντρωθούν στο μάθημα.
Προβλήματα υγείας: Μια ιατρική έρευνα κατέδειξε ότι οι φοιτητές που χρησιμοποιούν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στην όραση, που περιλαμβάνει οφθαλμική ανωμαλία, πονοκεφάλους, θολή όραση και ξηροφθαλμία. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πόνο στον αυχένα και τον ώμο.
Τεχνικά προβλήματα: Το τάμπλετ μπορεί να πάθει κάποια βλάβη, ή το λογισμικό μπορεί να παγώσει και να κάνει τη συσκευή να μην είναι διαθέσιμη. Επίσης, είναι εκτεθειμένο σε πιθανές επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού από το διαδίκτυο.
Διάρκεια ζωής μπαταρίας: Οι ανάγκες φόρτισης της μπαταρίας των τάμπλετ ποικίλλει μεταξύ των συσκευών και η εύρεση αρκετών παροχών ενέργειας στην αίθουσα για ταυτόχρονη φόρτιση μπορεί να είναι δύσκολη.
Υψηλό κόστος: Το αρχικό κόστος για την εισαγωγή τάμπλετ στις αίθουσες διδασκαλίας μπορεί να είναι υψηλό για τα σχολεία. Αφού πρώτα αγοράσουν τις συσκευές και το λογισμικό, τα σχολεία πρέπει να εγκαταστήσουν ένα ασφαλές ασύρματο δίκτυο, να προσλάβουν προσωπικό υποστήριξης και στη συνέχεια να εκπαιδεύσουν τους εκπαιδευτικούς για το πώς να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία.
Ασυμβατότητα εφαρμογών: Δεν θα λειτουργούν όλες οι εφαρμογές ή το λογισμικό σε όλα τα τάμπλετ. Πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν ιδιόκτητο λογισμικό για συγκεκριμένα προϊόντα, το οποίο δεν λειτουργεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Διαπιστώσεις
Ενώ τα οφέλη από τη χρήση των τάμπλετ στις σχολικές αίθουσες είναι πολλά, μάλλον είναι αρκετά νωρίς για την κατάργηση των παραδοσιακών βιβλίων. Οι πιο ενημερωμένοι εκπαιδευτικοί θεωρούν και τα δύο ως πολύτιμα εργαλεία για το επάγγελμά τους και γνωρίζουν πώς να επωφεληθούν από τα καλύτερα χαρακτηριστικά που το καθένα έχει να προσφέρει.