Βρισκόμαστε στην 4η ημέρα από την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού, που έπληξε τα χωριά Δαμάσι, Δαμασούλι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Πραιτώρι, Μαγούλα, Βλαχογιάννη, Δομένικο, Ευαγγελισμό, Κουτσόχερο, Μάνδρα, Ραχούλα στο Νομό Λάρισας και τα χωριά Ζάρκο, Γριζάνο στο Νομό Τρικάλων.
Ωστόσο μια σειρά άμεσα και πιεστικά προβλήματα για τους πληγέντες κατοίκους εξακολουθούν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν τις επόμενες ημέρες, παρά τις εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών, της περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων αυτών των περιοχών.
Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας διεκδικεί και καλεί τους πληγέντες αυτών των περιοχών να διεκδικήσουν οργανωμένα:
1. Μέριμνα για άμεση σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, όλων των σεισμόπληκτων, από όλα τα χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας Θεσσαλίας.
2. Η προσωρινή στέγαση στις σκηνές, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το βράδυ, πρέπει να γίνει σε προκατασκευασμένες κατάλληλες κατοικίες και ασφαλή ξενοδοχεία με επίταξη τους.
3. Άμεση αποκατάσταση προβλημάτων στα δίκτυα ύδρευσης.
4. Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα, των Κέντρων Υγείας Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδώνας, για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών. Παρουσία κινητών υγειονομικών μονάδων στα σεισμόπληκτα χωριά.
5. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων των χωριών που έχουν υποστεί ζημιές. Προκάτ αίθουσες τώρα ως προσωρινή λύση. Γρήγορη κατασκευή νέου σχολείου στο Δαμάσι. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές και σε όλη την Θεσσαλία.
6. Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.
7. Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις, όπως και σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
8. Για τους μικρούς επαγγελματίες και γεωργοκτηνοτρόφους, να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Ρύθμιση των δανείων.
9. Γρήγορη καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια.
10. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητες. Μηδενισμός των χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.
11. Άμεση καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
12. Έκτακτη γενναία χρηματοδότηση των δήμων και της περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες.
13. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρεια.
14. Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
15. Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.