Ν. Παπαγεωργίου: «Άμεσα έλεγχος και αντισεισμική θωράκιση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια»

Ευκαιρία ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τη θωράκιση του κτιριακού αποθέματος, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Κ&Δ Θεσσαλίας

«Πρέπει άμεσα να εκκινήσει η αντισεισμική θωράκιση του κτιριακού μας αποθέματος, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία μας και στη συνέχεια να επεκταθεί στα ιδιωτικά κτίρια. Σαν ΤΕΕ έχουμε καταθέσει πλαίσιο πρόληψης των επιπτώσεων από σεισμούς. Σαν χώρα, έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο, μέσα από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, κ.Νίκος Παπαγεωργίου.

Με αφορμή τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις σε Ελασσόνα και Τύρναβο, που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο κ.Παπαγεωργίου τονίζει:

«Η Χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και καταλαμβάνει την έκτη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Διακεκριμένοι Έλληνες Μηχανικοί οδηγούν επιστημονικά τις εξελίξεις στην Σεισμική Μηχανική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι σημαντικό να πούμε πως ο αντισεισμικός κανονισμός που διαθέτουμε είναι από τους καλύτερους παγκοσμίως. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεχόμαστε συγχαρητήρια από κορυφαίους διεθνώς επιστήμονες. Και αυτό γιατί αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον σεισμό, αποφασίσαμε στρατηγικά να οπλίσουμε τα κτίριά μας, να τα θωρακίσουμε για σεισμούς.

Ο πρώτος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός συντάχθηκε τέθηκε σε ισχύ το 1959 και το 1984-1985 συμπληρώθηκε με πρόσθετα βασικά άρθρα. Το 1995 τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν.Ε.Α.Κ. (Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός), το 2000 θεσπίστηκε ο ΕΑΚ 2000 (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός – 2000) και μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι αναγκαίες τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και διευκρινίσεις. Από το 2014 μπορεί να χρησιμοποιείται είτε μόνον ο ΕΑΚ 2000, είτε μόνο ο Ευρωκώδικας EC8 – ο Ευρωπαϊκός αντισεισμικός κανονισμός.

Διαθέτουμε, εθνικά, ένα κτιριακό απόθεμα, όπου το 60-70% είναι κατασκευασμένα προ του 1985. Για αυτό πρέπει άμεσα ξεκινώντας από δημόσια κτίρια και υποδομές να ξεκινήσει η αντισεισμική θωράκιση τους και να επεκταθεί και στα ιδιωτικά κτίρια.

Τώρα είναι η ώρα για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης των επιπτώσεων του σεισμού σε πρακτικό επίπεδο, όπως έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κ.Γεώργιο Στασινό:

1.     Έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με άμεσο πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δομικής τρωτότητας

2.     Ταυτότητα Κτιρίου και προσεισμικός έλεγχος ιδιωτικών κτιρίων.

3.     Μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό.

4.     Σύνδεση προγραμμάτων σεισμικής ενίσχυσης και ενεργειακής εξοικονόμησης.

5.     Ανακατασκευή κενών, παλαιών και διατηρητέων κτιρίων.

6.     Ψηφιακή Τράπεζα Γης και μηχανισμός ανακατασκευής των προσόψεων διατηρητέων κτηρίων.

7.     Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής.

Και αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, αφού το ταμείο ανάκαμψης, το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, ονομάζεται Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2021. Πρόκειται για έναν μηχανισμό 672,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου καλούμαστε ως χώρα έως 30 Απριλίου 2021, να καταρτίσουμε δέσμη προγραμμάτων, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε διάφορους τομείς πολιτικής, ένας εκ των οποίων είναι και η ανθεκτικότητα. Ως ΤΕΕ, ως ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, ζητάμε την αξιοποίηση αυτών των πόρων και προς την κατεύθυνση της αντισεισμικής θωράκισης των πόλεων και οικισμών μας.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθεκτικότητα, αστική ανθεκτικότητα δίχως να έχουμε ανθεκτικά κτίρια και υποδομές.

Αυτήν την ώρα προέχει η ασφάλεια των πολιτών και καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να ενημερώνονται μόνον από επίσημες πηγές της πολιτείας για την εξέλιξη του φαινομένου. Με αφορμή τις επισκέψεις μας στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους 170 συναδέλφους μου από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα που συμμετέχουν στο μητρώο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και που συνδράμουν στις προσπάθειες της Πολιτείας για την καταγραφή ζημιών που υπέστησαν κτίρια λόγω των τελευταίων σεισμικών φαινομένων, βρισκόμενοι εθελοντικά στο επίκεντρο της σεισμικής περιοχής».

Δείτε και αυτά