Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει δέσμη ύψους σχεδόν 530 εκατ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ). H δέσμη αυτή θα συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλουν 17 κράτη μέλη και τρεις υπό ένταξη χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία) για την προστασία της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση της πανδημίας. Τα κονδύλια αυτά θα στηρίξουν μέρος των δημόσιων δαπανών των εν λόγω κρατών για ιατρικό εξοπλισμό και εξοπλισμό ατομικής προστασίας, για στήριξη έκτακτης ανάγκης στον πληθυσμό καθώς και για μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της διασποράς της νόσου.
Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι απτή απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Από την ώρα που δημιουργήθηκε έχει συνδράμει αποτελεσματικά και έχει ανακουφίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε δύσκολους καιρούς. Πέρυσι, διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου ώστε να καλύπτει σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Τώρα προτείνουμε την κινητοποίηση της τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας που αφορά τον κορονοϊό. Το ΤΑΕΕ εκπληρώνει ακόμα μια φορά την κύρια αποστολή του.»
Στη δέσμη μέτρων βοήθειας που προτείνεται σήμερα περιλαμβάνονται, επίσης, τα 132,7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές που έχουν ήδη λάβει η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία. Η κινητοποίηση των τελικών πληρωμών του ΤΑΕΕ προς τα εν λόγω 17 κράτη μέλη βασίζεται σε ενδελεχή αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλουν, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται συνέπεια στην προσέγγιση και ίση μεταχείριση.
Επόμενα βήματα
Η χρηματοδοτική συνδρομή που προτείνει η Επιτροπή πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα εκταμιευτεί και θα καταβληθεί στις αιτούσες χώρες.
Ιστορικό
Το ΤΑΕΕ δημιουργήθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002, κυρίως για να βοηθήσει τις επιλέξιμες χώρες στις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Μεταξύ 2002 και 2020 το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά πάνω από 6,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 96 περιπτώσεις καταστροφών σε 23 κράτη μέλη και σε μία υπό ένταξη χώρα. Το ΤΑΕΕ αποτελεί ειδικό μέσο αλληλεγγύης και ενεργοποιείται κατόπιν αιτήσεων και αφού αξιολογηθεί η επιλεξιμότητά τους. Κατά την προσεχή περίοδο προγραμματισμού 2021-2027 θα συγχωνευτεί με το νεοσυσταθέν Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας. Από τον Απρίλιο του 2020 και στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, το πεδίο εφαρμογής του ΤΑΕΕ έχει επεκταθεί ώστε να καλύπτει σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Το 2020 το ΤΑΕΕ χορήγησε 683,7 εκατ. ευρώ στην Κροατία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων του σεισμού στο Ζάγκρεμπ και στις γύρω περιοχές και 7 εκατ. ευρώ στην Πολωνία για να τη συνδράμει στις προσπάθειες ανασυγκρότησης μετά τις πλημμύρες στην επαρχία Podkarpackie Voivodeship. Το 2021 η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει προκαταβολές στη Γαλλία και την Ελλάδα μετά από περιφερειακές καταστροφές που έπληξαν αντιστοίχως τα εδάφη των χωρών αυτών.