«Οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που βρίσκονται τόσο κοντά γεωγραφικά και με μια κοινή κληρονομιά φιλίας και οικειότητας ακόμη και μεταξύ των αντίστοιχων πληθυσμών τους, είναι εξαιρετικές και μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες.
Σε διμερές επίπεδο, οι εμπορικές, βιομηχανικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών είναι επίσης πολύ έντονες, κάτι που ενισχύεται και από τις αγαστές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και το πολιτικό συμπεριλαμβανομένου.
Κοινά στρατηγικά συμφέροντα
Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την πυκνότητα των επαφών όσο και από τις ιστορικές επαφές τα τελευταία χρόνια, κάτι που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου Mattarella στις 28 Οκτωβρίου του 2018, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας του «OΧΙ» (το «Όχι» στο φασιστικό τελεσίγραφο του 1940) και με αυτό της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Ρώμη στις 9 Οκτωβρίου του 2020.
Με την Αθήνα μοιραζόμαστε στρατηγικά συμφέροντα και ένα κοινό όραμα για σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, όπως – για παράδειγμα – η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Γενικά, τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση κλίματος σταθερότητας στην ευρωπαϊκή γειτονία. Βασισμένες και οι δύο χώρες, σε ένα τέτοιο κεφάλαιο συνάφειας, κοινών στόχων και επιδιώξεων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία είναι η πρώτη αγορά προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα και η δεύτερη για τις ελληνικές εισαγωγές.
Τα τελευταία χρόνια, μερικές από τις σημαντικότερες ιταλικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές και οι τηλεπικοινωνίες, συμβάλλοντας στην ενοποίηση και την περαιτέρω των διμερών οικονομικών σχέσεων. Υπάρχει επομένως μια φυσική αμοιβαία τάση όχι μόνο μεταξύ των πληθυσμών, αλλά και μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών εταιρειών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής-εμπορικής εταιρικής σχέσης, με τη μέγιστη υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Η Επανάσταση της Ελλάδας
Μετά τη σοβαρή οικονομική κρίση που επηρέασε βαθιά τη χώρα την τελευταία δεκαετία και το τέλος της περιόδου των μνημονίων, η Ελλάδα είχε ξεκινήσει μια εργώδη προσπάθεια για να επιτύχει μια σταθερή πορεία ανάκαμψης το 2019, η οποία επιβεβαιώθηκε από τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου.
Ωστόσο, η θετική αυτή τάση διακόπηκε απότομα από την πανδημία του COVID-19 και από την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού τα οποία, όπως και αλλού, αναπόφευκτα είχαν επιπτώσεις στην οικονομία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η ανάκαμψη θα μπορούσε ακόμη να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια του 2021 (+ 3,5%) και ακόμη περισσότερο το 2022 (+ 5%).
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την Ελλάδα θα είναι αποφασιστικά για την ανάκαμψη, μέσω των οποίων η ελληνική κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει το εθνικό σχέδιο ανάταξης που θα υποβληθεί στις ευρωπαϊκές αρχές την ερχόμενη άνοιξη.
Το σχέδιο αυτό, επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:
Πράσινος μετασχηματισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός, εργασία, και κατάρτιση, κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προβλέποντας παράλληλα, στρατηγικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της οικονομίας, η οποία επλήγη σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας πρωτίστως σε αυτή τη δεύτερη φάση), και να συμβάλει στην οικονομική μετεξέλιξη της χώρας, ιδίως με την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες βρίσκονται πολύ ποιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σύγκριση με το ΑΕΠ.
Ευκαιρίες και για την Ιταλία
Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, μια φυσική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και σημαντική πύλη προς την περιοχή των Βαλκανίων, εξακολουθεί να αποτελεί στοιχείο έλξης για αυτήν την αγορά και να μεταφράζεται σε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για ιταλικές εταιρείες.
Αυτό είναι σίγουρα αληθές για τομείς στους οποίους οι εταιρείες μας έχουν ήδη σημαντική παρουσία, όπως υποδομές και μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια, αλλά και για νέες περιοχές οικονομικής δραστηριότητας που αξίζει να διερευνηθούν.
Οι προοπτικές ανάκαμψης καθιστούν την Ελλάδα μια ενδιαφέρουσα αγορά για γεωργικά τρόφιμα, μηχανήματα, χημικά, ιατρικά προϊόντα, καθώς και για άλλα ιταλικά προϊόντα (μόδα, σχέδιο κ.λπ.). ) και καλλιτεχνικές-πολιτιστικές δράσεις , με σκοπό την ενίσχυση της σημασίας του πολιτιστικού πνεύματος στις διμερείς σχέσεις.».
Πηγή:www.italia.gr