ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσοι ανεύθυνα καλούν σε διαδηλώσεις δρουν αντικοινωνικά!

«Στην μακρά αυτή περίοδο της δοκιμασίας λόγω του κορονοϊού, που έχει ξεπεράσει το ένα έτος, υπήρξε μια αναγκαία προσαρμογή της κοινωνίας στον τρόπο επικοινωνίας. Ακόμη και από μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον, προσαρμόστηκαν τα μοντέλα εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ειδικά στο κράτος έγιναν άλματα στην ψηφιακή διεκπεραίωση των σχέσεων των πολιτών με αυτό, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία που συνεπάγονταν. Κι αυτό είναι μια θετική κληρονομιά που αφήνει πίσω της αυτή η δύσκολη περίοδος». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης με θέμα «Ορθοδοξία, Πανδημία και Κοινωνική Συνοχή». Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, χαιρετισμό απηύθηνε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ενώ εισηγήσεις ανέπτυξαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γκρατς της Αυστρίας κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, ο γιατρός στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης κ. Ηλίας Μαζοκοπάκης και ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Όχι μόνον γιατί η πανδημία αυτές τις ημέρες έχει κτυπήσει κόκκινο, με αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Αλλά και γιατί υπάρχουν δύο ιδιαίτερα αρνητικοί παράγοντες, που υπονομεύουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας:

Ο ένας είναι η οικονομική δυσπραγία πολλών επαγγελματικών κλάδων, που όλο αυτό το διάστημα είτε έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους ή υπολειτουργούν. Το κράτος έως σήμερα έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις, με θετικά αποτελέσματα. Όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι για όλους στο βαθμό που θα ήθελαν, και επίσης δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ ακόμη.

Ο δεύτερος παράγων είναι η εύλογη ψυχολογική κόπωση που διαπιστώνεται σε όλους τους πολίτες. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όλοι έχουν φθάσει στα όριά τους. Ο άνθρωπος χρειάζεται κοινωνικότητα, άμεση επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, ελευθερία κινήσεων, εκδήλωση των ενδιαφερόντων και επιθυμιών του. Οι περιορισμοί δημιουργούν δυσανασχέτηση, απογοήτευση, κατάθλιψη ακόμη και αντίδραση.

Αυτή την τόσο λεπτή ισορροπία καλούμαστε όλοι -πολιτεία και πολίτες- να διαφυλάξουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, σύνεση και κατανόηση, ώστε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους τους. Είναι συγκλονιστικές οι διηγήσεις των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν, και κάποιοι εξ αυτών νέοι και υγιείς, που έφθασαν να παλεύουν ακόμη και για την ίδια τους την ζωή στις εντατικές των νοσοκομείων. Συγκλονιστικός είναι και ο αγώνας που διεξάγουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να σταθούν δίπλα στους ασθενείς. Όσοι ανεύθυνα, σε διάφορες χώρες, καλούν ή συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή σε άλλου είδους συναθροίσεις, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους, δρουν αντικοινωνικά. Το ζητούμενο δεν είναι οι συμπεριφορές αυτές να περιορίζονται με μέτρα καταστολής. Απαιτείται προσωπική ευθύνη, αίσθημα αγάπης για τον Άνθρωπο και τη Δημιουργία».

Δείτε και αυτά