* Γράφει η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που, εκπροσωπώντας τη χώρα μου, έχω την ευκαιρία να συμμετέχω στους εορτασμούς για την ιστορική, διακοσιοστή επέτειο από την Επανάσταση του 1821.
Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία αποτελεί γενικά αναγνωρισμένο υπόδειγμα για όλα τα παρόμοια εθνικά κινήματα στην Ευρώπη κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Ήταν ένας σκληρός, αμφίρροπος αγώνας λίγων εξεγερμένων ανθρώπων που έπρεπε να παλέψουν στρατιωτικά, να υπερνικήσουν συχνά εμφύλιες έριδες και ταυτόχρονα να ελιχθούν διπλωματικά ανάμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής.
Είμαι υπερήφανη για τη συμβολή της χώρας και των συμπατριωτών μου στην τελική επιτυχή έκβαση. Διακρίνω δύο κύρια σημεία σ’ αυτή τη συμβολή. Το φιλελληνικό κίνημα στη Βρετανία και τη διπλωματική παρέμβαση της Βρετανίας, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, που κατέληξε στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827.
Το Φιλελληνικό κίνημα αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες, αλλά ιδιαίτερα στην Αγγλία γνώρισε μεγάλη άνθηση καθώς η συμπάθεια για τους εξεγερμένους Έλληνες συνάντησε τον ήδη καθιερωμένο στη χώρα κλασικισμό και το θαυμασμό πολλών μορφωμένων Βρετανών με κοινωνική αποδοχή και επιρροή για την Αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της. Έτσι δημιουργήθηκε το Φιλελληνικό πνεύμα και η διάθεση να βοηθηθούν οι Έλληνες ο αγώνας των οποίων συγκινούσε ρομαντικούς και κλασικιστές ταυτόχρονα. Τα ονόματα είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Από το Βύρωνα και τον Shelley, μέχρι τους Canning, Hastings, Cochrane, Church, Gordon για να αναφέρω μόνο μερικούς.
Μεγάλη επιτυχία των φιλελλήνων στη Βρετανία υπήρξε το οτι η δράση τους δεν ήταν μόνο αυτή μεμονωμένων ατόμων αλλά οργανώθηκε συστηματικά με το έργο της Ελληνική Επιτροπής του Λονδίνου, από το 1823. H Επιτροπή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε δύο εξαιρετικής σημασίας γεγονότα. Πρώτον τη σύναψη των δύο δανείων προς τους επαναστατημένους Έλληνες το 1824 και το 1825, δάνεια που δόθηκαν αφού η Βρετανία αναγνώρισε τους επαναστατημένους Έλληνες ως εμπολέμους.
Η δεύτερη μεγάλη συμβολή της Επιτροπής ήταν το οτι έπαιξε τον κύριο ρόλο στο να έρθει στην Ελλάδα ο άνθρωπος που συμπυκνώνει και εκφράζει την ίδια την ιδέα του Φιλέλληνα, ο Λόρδος Βύρων. Ποιητής και μαχητής, πνευματικός άνθρωπος που διαμόρφωσε τις απόψεις επιφανών Ελλήνων πολιτικών της εποχής, εμψυχωτής των μαχόμενων Ελλήνων στο Μεσολόγγι αλλά και παντού αλλού. Και βέβαια μια διεθνής προσωπικότητα με τεράστια ακτινοβολία που ενίσχυσε το κύμα συμπαράστασης στους Έλληνες και το κίνημα του φιλελληνισμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Το ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν ένα ταξίδι συνειδητής προσφοράς και αυτοθυσίας για την ελευθερία.
Όσον αφορά τη διπλωματική πτυχή του αγώνα, η συμβολή της Βρετανίας είναι εξίσου σημαντική. Βασίστηκε, βέβαια, στην αντίληψη κυρίως του George Canning για τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και στην αναγνώριση του μελλοντικού ρόλου της ζωτικής δύναμης του ανερχόμενου Ελληνισμού γι’ αυτά τα συμφέροντα. Καθώς η επανάσταση εδραιωνόταν, παρόμοιους στόχους υιοθέτησαν, από τη δική τους σκοπιά, και οι σύμμαχοί μας στο Ναυαρίνο.
Έτσι, σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, ήρθε η περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτώβριο του 1827. Η σημασία της είναι πολύ γνωστή σ’ όλους σας. Είμαι υπερήφανη για το ρόλο που έπαιξε η χώρα μου στην ιστορική εκείνη στιγμή.
Η μεγάλη επιτυχία και δικαίωση της Επανάστασης του 21 είναι η ανάδυση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα ως αυτόνομου, ανεξάρτητου κράτους και η έκτοτε ακλόνητη θέση της ως μιάς ειρηνικής, δημιουργικής, ευνομούμενης πολιτείας μέσα στην παγκόσμια οικογένεια των κρατών.
Οι χώρες και οι λαοί μας ευτύχησαν να συμπορευτούν από την αρχή ως φίλοι και σύμμαχοι και να βρεθούν στην ίδια πλευρά στις μεγάλες καθοριστικές συγκρούσεις του 20ου αιώνα, ειδικά στον Πρώτο και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από τις αλλαγές των ιστορικών εποχών και περιόδων, συνεργαζόμαστε σταθερά για την ευημερία των χωρών μας, συνδεόμαστε σε ανθρώπινο επίπεδο μέσα από τα ταξίδια, το εμπόριο, την εκπαίδευση και την τέχνη και υπερασπιζόμαστε σθεναρά την ελευθερία μας όταν απειλείται.
Αυτή η σχέση και ο χαρακτήρας των δύο λαών μας, μας επιτρέπει να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον, ακόμη και μέσα σε δυσκολίες και να ατενίζουμε με χαρά και αυτοπεποίθηση τα επόμενα διακόσια χρόνια.
Ζήτω η Ελλάς!
Πηγή: athina984.gr