ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»,  έλεγε ο  στοχαστής Καζαντζάκης. Σήμερα, γιορτάζοντας τα  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στη συγκρότηση  έθνους και την ίδρυση κράτους Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης,  η έννοια της ευθύνης φωτίζεται με ένα  νέο αλλά εξίσου σημαντικό περιεχόμενο. Ποτέ το παρόν δεν ήταν τόσο φευγαλέο όσο είναι σήμερα. Ποτέ το αύριο τόσο άγνωστο. Η ευθύνη για την διατήρηση της ταυτότητας μας, του καθενός ως ατομικής ταυτότητας και όλων μας ως εθνικής  ταυτότητας, η ατομική ευθύνη που ανάγεται σε συλλογική για να απαντήσει με ενσυναίσθηση στις πρωτόγνωρες κρίσεις που μας απειλούν,  είναι ίσως πολύ βαρύτερη από την ευθύνη των Ελλήνων σε οποιαδήποτε παλαιότερη εποχή.

«Ναστε μονιασμένοι»  ήταν τα τελευταία λόγια του Κολοκοτρώνη πριν πεθάνει. Η ελληνική επανάσταση πέτυχε γιατί ήταν αποτέλεσμα της θέλησης και των προσπαθειών όλων των Ελλήνων, που διαχρονικά, ενωμένοι μεγαλουργούν. Ενωμένοι βαδίζουμε σε ένα πιο ασφαλές και δημιουργικό μέλλον. «Είμαστε όλοι Έλληνες» έγραφε ο Άγγλος ποιητής Σέλει, στο ποίημα του «Ελλάς»,  χαρακτηριστικό δείγμα αλληλεγγύης και φιλελληνισμού. Οι νόμοι μας, η φιλολογία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Η μορφή και το πνεύμα του ανθρώπου έφτασαν την τελειότητά τους στην Ελλάδα…».

«Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι» διακήρυττε ο  Βρετανός πρωθυπουργός Τσώρτσιλ, εννοώντας ότι μόνο σε κράτος δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας μπορούν οι  άνθρωποι του μόχθου να γευτούν τις απλές χαρές και τις ελπίδες που νοηματοδοτούν τη ζωή.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στον Παλαιό Κόσμο της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν εφηύραν το έθνος-κράτος, αλλά ήταν οι πρώτοι που το έκαναν πράξη στην Ευρώπη.

Στη φετινή ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όπου τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης συμπίπτουν με τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας  στην ευρωπαϊκή οικογένεια οι δυο ταυτότητες μας, η ελληνική και η ευρωπαϊκή  συναντώνται  και  συνομιλούν. Υποκλινόμαστε στη θυσία των μαρτύρων της πίστης και της πατρίδας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου.  Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από το 1821. Και υψώνουμε σε κάθε σπίτι την  ελληνική σημαία, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους,  που περικλείει στις πτυχές της τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της ελληνικής ψυχής, εκφράζει την εθνική μας ενότητα, τη θρησκευτική μας πίστη και ενσαρκώνει τα οράματα του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία και εθνική αναδημιουργία.

Δείτε και αυτά