Καραλαριώτου : Απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων στην κοινωνία της Λάρισας

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Λαρισαίων κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Ρένα Καραλαριώτου με θέμα «Παραχώρηση  στρατιωτικών εκτάσεων   στο Δήμο Λαρισαίων   »

Η κα Καραλαριώτου στην ερώτησή της , που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας σημειώνει :

«  Έχουν παρέλθει σχεδόν τριάμισι ( 3,5)   χρόνια από την δημόσια δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  , από το βήμα του  Περιφερειακού Συνεδρίου  Θεσσαλίας στις 12 Οκτωβρίου 2017 ,    για την παραχώρηση , από  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας   προς το Δήμο Λαρισαίων ,  του στρατοπέδου «Τζήμα»  (στο Μεζούρλο), έκτασης 643 στρεμμάτων   και  τμήματος του στρατοπέδου «Μπουγά»   (60 περίπου στρεμμάτων)  .

Στις 10 Ιουλίου 2018 , εννέα μήνες μετά από την δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού  , πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Λαρισαίων  κ.Απ. Καλογιάννη με  τον  πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Παν. Καμμένο  και υπηρεσιακών παραγόντων στο Πεντάγωνο,  όπου συμφωνήθηκε να υπογραφεί ένα «σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης   » με τον Δήμο Λαρισαίων ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση της χρήσης των συγκεκριμένων χώρων για 99 χρόνια   . Το «σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης» θα αφορούσε  την παραχώρηση του στρατοπέδου Τζήμα , τμήματος  του στρατοπέδου Μπουγά   και  την παραχώρηση του χώρου του πρώην στρατιωτικού πρατηρίου (επί της Παπακυριαζή) .

Επίσης ,  σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Μαβιδη , ενημερωθήκαμε ότι κατατέθηκε     , από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη στον διευθυντή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του ΥΕΘΑ ,    πρόταση αξιοποίησης  του Στρατιωτικού Πρατηρίου και μετατροπή του σε  χώρο στάθμευσης  με  το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης να εκτιμάται σε 6 με 6,5 εκατ. Ευρώ .

Παρόλο τη δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού  τον Οκτώβριο του 2017 και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν δεν υπάρχει , μέχρι και σήμερα , κάποια ενημέρωση για το θέμα .

Επειδή , η απόδοση στην τοπική κοινωνία   του στρατοπέδου Τζημα , τμήματος του στρατοπέδου Μπουγά και του πρώην στρατιωτικού πρατηρίου θα συμβάλουν σημαντικά  στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος της πόλης μας ,

 

Ερωτάται η δημοτική αρχή :

1. Υπάρχει κάποια  γραπτή συμφωνία μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά και  από όλες τις παραπάνω συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ;  Έχει υπογραφεί «σύμφωνο συνεργασίας και συναντίληψης »   του Δήμου Λαρισαίων  με την προηγούμενη ηγεσία του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  ;

2.  Έχει κατατεθεί συγκριμένη πρόταση στο ΥΕΘΑ όσον αφορά την αξιοποίηση των στρατοπέδων ; Εάν ναι , τι περιλαμβάνει   η πρόταση όσον αφορά την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων   και ποια τα ανταποδοτικά οφέλη που   θα έχει ο Στρατός από την απόδοση των εκτάσεων  στην πόλη ;

3. Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει ο Δήμος για την ολοκλήρωση της παραχώρησης των στρατιωτικών εκτάσεων  στην κοινωνία της Λάρισας ; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις του Δήμου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ; »

Δείτε και αυτά