Για «εργασιακό μεσαίωνα» κάνει λόγο ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός καταγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο κατάστημα κράτησης Λάρισας, ενώ ζητά επίσης ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού από το ΑΣΕΠ.
Αναλυτικά η ερώτησή του: «Κύριε Υπουργέ, η πανδημία όπως και κάθε κρίση, υγειονομική, οικονομική, κοινωνική, αναδεικνύει και φέρνει στη επιφάνεια υφιστάμενα κενά, αστοχίες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού, που προϋπήρχαν και καθιστά επιτακτική και ανεπίδεκτη αναβολής την ανάγκη λήψης μέτρων ουσιαστικών, που θα συμβάλλουν και στην διαχείριση της υπάρχουσας κρίσης, αλλά και μακροπρόθεσμα θα θέσουν τις βάσεις για την άρτια, ομαλή και υπό ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργία όλων των φορέων του κρατικού μηχανισμού. Πέραν από το πυλώνα της υγείας, στον οποίο αποφύγατε να προβείτε σε ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμη και ο πυλώνας της δικαιοσύνης και ειδικότερα της σωφρονιστικής πολιτικής, έμεινε αβοήθητος και υποστελεχωμένος, χωρίς κρατική μέριμνα, να διαχειριστεί την υγειονομική βόμβα των σωφρονιστικών καταστημάτων συγχρόνως με την αποτελεσματική λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Στην Λάρισα, αλλά και σε άλλα μεγάλα σωφρονιστικά καταστήματα, ήδη ήχησαν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι σειρήνες της εγκατάλειψής τους και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας τους, από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε που ήδη μετρούνταν 163 κρούσματα κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και 8 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και το χείρον, τότε που ένας σωφρονιστικός υπάλληλος 45 ετών απεβίωσε.
Και ενώ, καμία πολιτική δεν άσκησε το Υπουργείο για την λήψη μέτρων και την μη μετάδοση του ιού στις κλειστές δομές των φυλακών Λάρισας, αλλά ακόμη και μετά την εκδήλωση των συνεπειών και δεκάδων κρουσμάτων, εξακολουθεί να μην μεριμνά ούτε για τις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού των φυλακών, τις οποίες χειροτερεύει η πανδημία.
Ειδικότερα, μείζον είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης του προσωπικού, καθώς διαπιστώνεται απώλεια σε προσωπικό εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, αποσπάσεων με ημερήσιες διαταγές σε αλλότρια καθήκοντα κλπ. Κι ενώ διαπιστώνεται ήδη αφαίμαξη του προσωπικού, εντούτοις δεν προβλέπεται καν αναπλήρωσή του με πρόσληψη νέου προσωπικού. Η προκήρυξη ΑΣΕΠ 6Κ/2018 για προσωπικό στις φυλακές που αφορούσε σε 588 προσλήψεις στις φυλακές, βρίσκεται σε εξέλιξη ως διαγωνιστική διαδικασία από τον Μάιο του έτους 2018 (ΦΕΚ 17/22-05-2018 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ ) και δεν έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα, τρία έτη μετά. Μόλις τον Μάρτιο του 2020, ο ΑΣΕΠ απεύθυνε προσκλήσεις για συμμετοχή στην ψυχοτεχνική δοκιμασία των υποψηφίων που πέτυχαν στις αθλητικές δοκιμασίες, πλην όμως ένα χρόνο μετά, ακόμη προσλήψεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί και ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί. Και φυσικά χωρίς την ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού, ουδείς λόγος γίνεται για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ούτε καν για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Το προσωπικό που απομένει, αναγκάζεται να εργάζεται χωρίς να απολαμβάνει τα προβλεπόμενα ρεπό, τα δε οφειλόμενα ρεπό έχουν φτάσει στις 6.000 με αυξητικές τάσεις και οι εργαζόμενοι παρέχουν εργασία σε αντίξοες συνθήκες με μόλις 3-4 ημέρες ανάπαυσης μηνιαίως.
Επειδή, κατόπιν τούτων, είναι προφανές, ότι οι αντοχές του προσωπικού των φυλακών Λάρισας έχουν εξαντληθεί και υπάρχει άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη για την στελέχωσή του με νέες προσλήψεις.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα ο διαγωνισμός του έτους 2018, που αφορά στην πρόσληψη 588 ατόμων στις φυλακές (ΑΣΕΠ 6Κ/2018) (ΦΕΚ 17/22-05-2018 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ ) και ποιοι είναι οι λόγοι μη ολοκλήρωσής του;
Προτίθεστε να προβείτε στην προκήρυξη θέσεων προσωπικού στις φυλακές Λάρισας, δεδομένης της υποστελέχωσης;
Με ποιους τρόπους προτίθεστε να αποκαταστήσετε τα έως σήμερα οφειλόμενα ρεπό και την εφεξής παροχή όλων των ημερών ανάπαυσης για το προσωπικό;»