Αλλάζει ο κανονισμός ΠΣΕΑ για επίσπευση αποζημιώσεων

Στα ΠΣΕΑ οι ζημιές της Μήδειας στο γάλα  αν…

«Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η κυβέρνηση με αφορμή τις ζημιές του “Ιανού” έχει δρομολογήσει νομοσχέδιο για την ταχύτερη καταβολή των ΚΟΕ, των γνωστών ως ΠΣΕΑ, με αποζημίωση και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών της «Μήδειας», όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι έχει συνέπειες στην παραγωγή γάλακτος, η οποία προβλέπουν ότι θα δεν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Εφόσον  η πολιτεία μέσω του ΕΛΓΟ Δήμητρα μπορεί να έχει σαφή εικόνα από τις παραδόσεις γάλακτος, μόλις υπάρξουν τα δεδομένα που απαιτούνται, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Η συνεισφορά της κτηνοτροφικής παραγωγής στην οικονομία της περιφέρειας είναι τεράστια, τα προϊόντα της αποτελούν τη βάση της διατροφικής αλυσίδας και διαθέτουν ιδιαίτερη εξαγωγική δυναμική. Συνεπώς η μέριμνα για τις ζημιές πρέπει να είναι ουσιαστική». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού για τις ζημιές, κυρίως στην γαλακτοπαραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, από την κακοκαιρία «Μήδεια».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, «η μειωμένη παραγωγή γάλακτος λόγω του καιρικού φαινομένου “Μήδεια” δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο, η εν λόγω μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιχορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους. Ένας εκ των βασικών όρων, είναι να έχει ζημιωθεί η παραγωγή του έτους ζημιάς κατά είδος προϊόντος, σε επίπεδο νομού, σε ποσοστό 30% και άνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ΔΑΟΚ και δίνονται στο ΥπΑΑΤ και, βεβαίως, η μειωμένη παραγωγή να είναι αποτέλεσμα δυσμενούς καιρικής συνθήκης».

Παραγωγή γάλακτος

Στην απάντηση παρατίθενται στοιχεία παραγωγής γάλακτος (αγελαδινό, γίδινο και πρόβειο) για τους μήνες Δεκέμβριος 2019, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Δεκέμβριος 2020 και Ιανουάριος 2021, προερχόμενα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΆΡΤΕΜΙΣ» που διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ διευκρινίζεται, ότι, τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2021 είναι ελλιπή, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων παραλαβών γάλακτος από τις επιχειρήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη. Ολοκληρωμένα στοιχεία για την περίοδο της κακοκαιρίας αναμένονται εντός του Απριλίου 2021.

Σε ότι αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, «έχουν υποβληθεί εκ μέρους των παραγωγών ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο (αρμοδιότητας ΚΟΕ), που αφορούν σε εξοπλισμό, στάβλους, σταβλοϋπόστεγα, θερμοκήπια, αποθήκες κ.λπ. Για τις εν λόγω ζημιές οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πρόκειται να προβούν στους σχετικούς ελέγχους, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό ΚΟΕ. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του ανωτέρω Κανονισμού, και μετά την έγκριση του σχετικού προγράμματος από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις στους δικαιούχους μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Αλλαγές ΠΣΕΑ

Σε ότι αφορά γενικότερα τις ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή τονίζεται ότι «μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και ο ΕΛΓΑ, σε στενή συνεργασία, διαμόρφωσαν το νομοσχέδιο με τίτλο «ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ», το οποίο εισήχθη στη Βουλή προς συζήτηση και έγκριση. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, διαλαμβάνεται μέριμνα, προκειμένου οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Επίσης, στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50% από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ με την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης, επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπιστία, αμεσότητα και ταχύτητα οι ανάγκες αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίες προκύπτουν μετά από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων».

 

Δείτε και αυτά