«Τον τελευταίο χρόνο στο νομό της Λάρισας βιώσαμε με τον πιο επώδυνο τρόπο την εμπειρία των φυσικών καταστροφών. Ο σεισμός της 3ης Μαρτίου στην Ελασσόνα άφησε πίσω του συμπολίτες μας άστεγους και επιχειρήσεις κλειστές. Ο κυκλώνας Ιανός τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιούργησε στο πέρασμά του εικόνες “βιβλικής καταστροφής” καθώς 140.000 στρέμματα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, ενώ σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές. Μέσα στο Μάρτιο και τον Απρίλιο είχαμε παγετούς που κατέστρεψαν καλλιέργειες στο Δήμο Τυρνάβου και Τεμπών και άλλες περιοχές του νομού. Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή πληττόμενων επιχειρήσεων μετά από μία έκτακτη συνθήκη και, μέσω αυτής, η στήριξη της εθνικής οικονομίας και η εξομάλυνση της οικονομικής ζωής, η διατήρηση συνέχειας των μέτρων στήριξης της οικονομίας προς αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών».
Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».
«Με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων που πλήττονται από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές. Διαμορφώνεται μια ενιαία διαδικασία συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης. Δημιουργούνται ειδικές εξειδικευμένες δομές που θα αναλάβουν να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων, τη διαμόρφωση έκτακτων μέτρων στήριξης και την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών. Οι αποζημιώσεις θα καλύπτουν υλικές ζημίες σε κτήρια, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, προϊόντα, φορτηγά, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης και μέσα. Η νομοθετική αυτή παρέμβαση αποτελεί εχέγγυο εφαρμογής άμεσων πολιτικών που συνδέονται με τη χορήγηση αποζημιώσεων λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκλήθηκαν από την ύπαρξη θεομηνιών και φυσικών καταστροφών», σημείωσε η κα Μπίζιου.
«Δυστυχώς μέσα από τις καταστροφές αυτές ανακαλύψαμε ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν είναι αρκετοί, ότι υπάρχουν ανεπάρκειες ή και αγκυλώσεις που δεν βοηθούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και στην ταχεία αποκατάσταση των ζημιών.
Στην περίπτωση των καταστροφών από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ για πρώτη φορά ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) έδωσε προκαταβολές αποζημιώσεων, μέχρι την οριστική εκτίμηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Όμως δεν ήταν αυτή η προβλεπόμενη διαδικασία, και ο λόγος που κατέστη δυνατή η προκαταβολή ήταν γιατί έδωσε εντολή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για μεταφορά 40 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΕΛΓΑ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.
Η παρέμβαση αυτή αποδεικνύει πως η κυβέρνησή μας διαθέτει και τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία και την βούληση να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και να σταθεί με έργα δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που δοκιμάζεται. Αυτό όμως πρέπει να είναι νόμος του κράτους και όχι διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης. Και αυτό ακριβώς κάνει το σημερινό υπό ψήφιση σχέδιο νόμου. Δημιουργεί θεσμικό πλαίσιο μηχανισμών και διαδικασιών για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και θεομηνιών. Δημιουργεί έναν μηχανισμό αυτόματης παρέμβασης και “κρατικής αρωγής” που επιταχύνει τα μέτρα ενίσχυσης και αποκατάστασης των πληγέντων, σε περιπτώσεις θεομηνιών όπως ο “Ιανός” ή η “Μήδεια”, σε περιπτώσεις πυρκαγιών και σεισμών», κατέληξε η κα Μπίζιου.