«Η Κυβέρνηση όφειλε να μεριμνά για την είσοδο στην χώρα όχι μόνο τουριστών με σκοπό την ενίσχυση της αλυσίδας του τουρισμού, αλλά και την ενίσχυση της αλυσίδας του αγροτικού και πρωτογενούς τομέα, ο οποίος δεν συγχωρεί κραυγαλέες αμέλειες και παραλείψεις, δεδομένης της συμβολής του στην αύξηση της οικονομίας της χώρας». Τα παραπάνω σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή και συνυπογράφουν ακόμη 26 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην ερώτηση ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά εξηγήσεις για την κυβερνητική κωλυσιεργία που έχει αφήσει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας χωρίς εργατικά χέρια, με ανυπολόγιστες οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες.
Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει τα εξής: «Κ. Υπουργοί, δυνάμει του άρθρου 16 της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε στο Τεύχος A’ 38/12.03.2021 προβλέφθηκε η διαδικασία της Μετάκλησης πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, παρέχοντας το δικαίωμα στους εργοδότες – καλλιεργητές και κατόχους γης, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιέργειας τους σε εργατικά χέρια για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2021, να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής τους, με βάση τις θέσεις εργασίας, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσουν για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Μεταξύ των δικαιολογητικών, που συνοδεύουν την αίτηση για μετάκληση εργατών γης, προβλέφθηκε η προσκόμιση της Ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α’ 160), γεγονός, όμως που απέτρεψε πολλούς καλλιεργητές – εργοδότες, οι οποίοι έχουν ανάγκη εργατών γης, να υποβάλλουν αιτήσεις για μετάκληση εργατών γης για εποχιακή εργασία, καθώς στερούνταν άνευ δικής τους υπαιτιότητας την αναγκαία δήλωση ΟΣΔΕ. Τούτο διότι, την τρέχουσα περίοδο με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2021 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή, ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2020, το διάστηµα κατάθεσης αιτήσεων ήταν 15/3/2020 – 15/5/2020, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειµένου να προλάβουν οι αγρότες να ολοκληρώσουν την υποβολή τους, αντιθέτως για την φετινή περίοδο 2021, μόλις προσφάτως έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της άνευ αντικρίσματος οξύμωρης απαίτησης της υπουργικής απόφασης, που οφείλεται προφανώς σε ανακολουθία ή αβλεψία των συναρμόδιων υπουργείων, ήταν να μην υποβάλλονται αιτήσεις για εργατικά χέρια, και άρα να μην εμφανίζεται ζήτηση σε εργατικά χέρια. Έτσι, οι αιτήσεις δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες σε εργατικά χέρια, καθώς ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να υπάρχουν μόνο 350 θέσεις μετακλητών εργατών γης για τρίμηνη εποχική, οι οποίες προφανώς και εξαντλήθηκαν άμεσα από 13 Μαΐου. Και περαιτέρω, οδηγηθήκαμε για πρώτη χρονιά, στο να διανύουμε ήδη την πιο σημαντική ίσως περίοδο των εργατικών εργασιών, με πολλά προϊόντα ήδη να βρίσκονται σε φάση συγκομιδής, κυρίως από τους Δήμους Αγιάς και Τυρνάβου, και να μην υπάρχουν εργάτες γης ώστε να πραγματοποιούνται οι αγροτικές εργασίες χωρίς καθυστερήσεις και δυσχέρειες.
Επειδή, ο αγροτικός κόσμος ήδη διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της αγροτικής παραγωγής και δραστηριότητας, με συνέπεια κάθε ημέρα με απώλεια εργασίας και παραγωγής να είναι δυσμενής για την παραγωγή και να επιφέρει συνέπειες στην ποιότητα και στην απόδοση των προϊόντων.
Επειδή, τα συναρμόδια Υπουργεία είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουν κάθε μέτρο που απαιτείται τάχιστα και άμεσα, ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή και νόμιμη μετακίνηση και την διαμονή των εργατών γης στις αγροτικές περιοχές.
Επειδή, ο νομός Λάρισας και εν γένει οι Θεσσαλικοί νομοί, αποτελούν το κέντρο της αγροτικής παραγωγής με την καλλιέργεια χιλιάδων εκτάσεων γης.
Επειδή, η πολιτική τους ασφαλούς ανοίγματος των συνόρων, πρέπει να είναι ενιαία και όχι μονομερής και επιλεκτική, η Κυβέρνηση όφειλε να μεριμνά για την είσοδο στην χώρα όχι μόνο τουριστών με σκοπό την ενίσχυση της αλυσίδας του τουρισμού, αλλά και την ενίσχυση της αλυσίδας του αγροτικού και πρωτογενούς τομέα, ο οποίος δεν συγχωρεί κραυγαλέες αμέλειες και παραλείψεις, δεδομένης της συμβολής του στην αύξηση της οικονομίας της Χώρας.
Επειδή, πρέπει να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για τους εργάτες γης και να εφαρμόζονται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, προς όφελος των ιδίων αλλά και των παραγωγών.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε οι συναρμόδιοι υπουργοί:
Ποιοι ήταν οι λόγοι που εμφανίστηκε η έλλειψη εργατικών χεριών στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ είναι δεδομένο ότι τελούσε σε γνώση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το γεγονός των αυξημένων αγροτικών δραστηριοτήτων στους Θεσσαλικούς νομούς, που σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετούνταν με 350 εποχιακούς εργάτες;
Σε ποιες ενέργειες προέβησαν τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε άμεσα και τάχιστα να αποκατασταθεί το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, δεδομένης της κορύφωσης των αγροτικών εργασιών;
Οι τυχόν ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή προτίθεστε, πόσο άμεσα πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα, δηλαδή να φέρουν τους εργάτες στο χωράφι με ασφάλεια;»
Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι εξής βουλευτές: Αβραμάκης Ελευθέριος, Αλεξιάδης Τρύφων, Αραχωβίτης Σταύρος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκιόλιας Ιωάννης, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Καρασαρλίδου Ευφορσύνη (Φρόσω)Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μάρκου Κωνσταντίνος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μουζάλας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραΐτης Αθανάσδιος (Θάνος), Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουφά Ελισάβετ (Μπέτυ), Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζούφη Μερόπη, Φάμελος Σωκράτης και Ψυχογιός Γεώργιος.