«Η οικονομική στήριξη των παραγωγών αχλαδιού της επαρχίας Τυρνάβου είναι επιβεβλημένη, καθώς η μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε από τους παγετούς της άνοιξης, εκτός από την απώλεια παραγωγής, αγγίζει και το φυτικό κεφάλαιο. Το ποιοτικό αχλάδι του Τυρνάβου είναι εξαγώγιμο προϊόν με άμεση επίδραση στην τοπική οικονομία, γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και στοχευμένα».
Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρ. Κέλλας, επισκεπτόμενος περιβόλια αχλαδοπαραγώγων στα Δένδρα Τυρνάβου, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από τους πρόσφατους παγετούς.
Τα αιτήματα
Όπως ανέφεραν στον Λαρισαίο πολιτικό, ο πρόεδρος κ. Χρήστος Τασούλας και μέλη του Συνεταιρισμού «ΓΑΙΑ Fruit» Δένδρων Τυρνάβου, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, καθώς και παραγωγοί των Δένδρων και των Πλατανουλίων, “τόσο οι βιομηχανικές, όσο και οι επιτραπέζιες ποικιλίες, έχουν πληγεί έντονα από τον παγετό, ενώ από το βακτηριακό κάψιμο, που ακολούθησε, η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, χειροτερεύει μέρα με την ημέρα”. Αυτό επιβεβαιώνεται και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στελέχη της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι αχλαδοπαραγωγοί, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους, ζήτησαν να βρεθεί λύση για την απώλεια παραγωγής στα 4.000 στρέμματα, περίπου, βιομηχανικού αχλαδιού, καθώς δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Επιπλέον, ζήτησαν να αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο, λόγω του βακτηριακού καψίματος, από το πρώτο έτος καλλιέργειας και να ενταχθεί η καλλιέργεια αχλαδιού σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Χρ. Κέλλας
Μετά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες αχλαδιού της Κοινότητας Δένδρων, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε:
«Η εικόνα που αντίκρισα στα αχλαδοπερίβολα των Δένδρων, είναι αποκαρδιωτική. Δυστυχώς, οι αχλοδαπαραγωγοί των Δένδρων και των Πλατανουλίων έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Ο παγετός του Μαρτίου και του Απριλίου, εκτός από την απώλεια παραγωγής, έχει προκαλέσει και βακτηριακό κάψιμο, με συνέπεια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Με τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας αχλαδιού να είναι πολύ υψηλά, γίνεται κατανοητή η απόγνωση στα πρόσωπα των παραγωγών. Αίτημά τους, η επαναφορά του ορίου αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ στις 250.000 ευρώ, καθώς και η καταβολή της στο 100% της ζημιάς χωρίς μειώσεις. Θα ενημερώσω άμεσα την ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ για το μέγεθος της καταστροφής και ευελπιστώ πως θα υπάρξει στήριξη της καλλιέργειας του αχλαδιού, με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα».