Aducanumab – γιατί θα πρέπει να ενημερωθούμε;

Στις 7/6/2021, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration, FDA) ενέκρινε τον παράγοντα aducanumab για την διαχείριση της νόσου Alzheimer. Η υποδοχή της απόφασης από την Alzheimer’s Association – Alzheimer’s Disease & Dementia Help (ΗΠΑ) «ήταν ενθουσιώδης» και κατά δήλωση του προέδρου της Harry Johns «μία νίκη για όσους ζουν με άνοια και τις οικογένειές τους». Η έγκριση του σκευάσματος Aduhelm θεωρήθηκε «ιστορικής σημασίας», διότι αποτελεί τον νεώτερο εγκεκριμένο παράγοντα «έναντι της άνοιας» από το 2003.

Τί είναι όμως το aducanumab; Είναι αποτελεσματικό; Είναι ασφαλές; Αποτελεί ένα σχήμα κατάλληλο για όλους; Τί σκέφτεται η επιστημονική κοινότητα; Στις 21/6/2021, σε μία τετράωρη ανοιχτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1500 άτομα από 88 διαφορετικά κράτη, η Alzheimer’s Association προσπάθησε να ορίσει τις προϋποθέσεις, το περίγραμμα λειτουργίας και τις προοπτικές της δρομολογούμενης συνταγογραφούμενης κλινικής δοκιμής του aducanumab στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τα ίδια ερωτήματα φαίνεται να απασχολούν και το ελληνικό και ελληνόφωνο κοινό. Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών νομού Λάρισας σας προσκαλεί στην διαδικτυακή «Ενημέρωση για την έγκριση του νέου φάρμακου Αducanumab για την αντιμετώπιση της Νόσου Alzheimer», την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, ώρα 18:00-19:00, με ομιλήτρια την κα Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγο, Ψυχίατρο, Θεολόγο, Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΚΕΔΕΚ) και Προέδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Για να την παρακολουθήσετε, χρειάζεται να συνδεθείτε την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης στον σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/j/99310822746?pwd=QTJOM3pOaHJ3dTJqL21UMzlTR1VuUT09

(Meeting ID: 993 1082 2746, Passcode: 1234)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το aducanumab δεν υποκαθιστά, ούτε αντικαθιστά τις τρέχουσες διαθέσιμες εγκεκριμένες θεραπείες. Όπως τόνισε εχθές ο Καθηγητής Νευρολογίας David S. Knopman (Mayo Clinic College of Medicine) τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα παραμένουν. Ο Alireza Atri, Διευθυντής του Banner Sun Health Research Institute, Sun City, AZ, και Καθηγητής στα Brigham and Women’s Hospital και Harvard Medical School, Boston, MA, USA υπογράμμισε, ότι τόσο τα οφέλη, όσο και οι παρενέργειες των εγκεκριμένων σκευασμάτων είναι γνωστά, κατανοητά και διαχειρίσιμα. Τα επόμενα χρόνια θα αναμένουμε νέες συνδυαστικές θεραπείες, παρά ένα μοναδικό σκεύασμα.

Δείτε και αυτά