«Προτίθεστε να διερευνήσετε την καταγγελία της κ. Ε.Σ. για απόλυσή της από την εταιρεία που εργαζόταν, επειδή πάσχει από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, και τι προβλέπεται να πράξετε σε περίπτωση που ευσταθεί η καταγγελία;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη,με αφορμή καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, και την οποία επιβεβαίωσε στον Θεσσαλό πολιτικό η πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ένωσης Σκλήρυνσης κατά Πλάκας κ. Μαρία Κούτσικου.
Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η εργατική νομοθεσία προστατεύει τον εργαζόμενο από αυθαίρετες αποφάσεις της εργοδοσίας, ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν ως αιτία ζητήματα υγείας του εργαζόμενου. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να αποτραπούν φαινόμενα ενός ιδιότυπου “κοινωνικού δαρβινισμού” και ρατσισμού, εναντίον εργαζόμενων. Γι’ αυτό η Πολιτεία οφείλει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ανάλογα φαινόμενα και να παρεμβαίνει άμεσα όταν προκύπτουν τέτοιες καταγγελίες.
Μια τέτοια περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας στις 28.06.21, στην LarissaPress.gr, (https://www.larissapress.gr/2021/06/28/me-apelysan-molis-emathan-pos-echo-sklirynsi-kata-plakas/), μέσω της καταγγελίας της κ. Ε.Σ. (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση του ενημερωτικής ιστοσελίδας), η οποία είναι μέλος της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, και η οποία απολύθηκε μετά από μήνες εργασίας σε εταιρεία παραγωγής και διάθεσης αρτοσκευασμάτων και γλυκών στην Λάρισα, λόγω της ασθένειάς της. Τη συγκεκριμένη καταγγελία επιβεβαίωσε, σε επικοινωνία που είχα μαζί της, και η Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ένωσης Σκλήρυνσης κατά Πλάκας κ. Μαρία Κούτσικου.
Η καταγγελία της απολυμένης εργαζόμενηςέχει ως εξής:
“Ήρθα στη Λάρισα με το παιδί μου για να δουλέψω για την συγκεκριμένη εταιρεία, έχοντας προϋπηρεσία στο χώρο. Κατάγομαι από γειτονικό νομό, οπότε για μένα ήταν μια ευκαιρία να έρθω πίσω και να εγκατασταθώ στη Λάρισα.
Μετά από ένα μήνα περίπου εργασίας χρειάστηκε να πάρω μια αναρρωτική λόγω της ασθένειας μου. Από τότε ξεκίνησε και το πρόβλημα για την εταιρεία, καθώς με την επιστροφή μου σε αυτή άρχισαν οι δικαιολογίες για την διακοπή εργασίας την οποία πραγματοποιούσαν συνεχώς εις βάρος μου. Τελικά έφτασαν να με απολύσουν από το τηλέφωνο… και να ισχυριστούν σε συναδέρφους μου στη δουλειά πως παραιτήθηκα μόνη μου επειδή είμαι… ανάπηρη!
Δεν είμαι ανάπηρη. Κανένας μας δεν είναι. Όλοι δικαιούμαστε μια δουλειά γιατί είμαστε ικανοί να την φέρουμε εις πέρας. Εγώ πλέον μόνη μου θα πρέπει να μεγαλώσω το παιδί μου, το οποίο και αυτό πάσχει από την ίδια ασθένεια. Πως θα τα καταφέρω;”.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Πολιτεία και οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου έχουν υποχρέωση να διερευνήσουν τη συγκεκριμένη καταγγελία και να προβούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες, εφόσον ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται, για την αποκατάσταση της αδικίας».