Κ. Αγοραστός για την υποψηφιότητα εγγραφής του Ολύμπου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO:Νέο  εργαλείο ανάπτυξης με προστιθέμενη αξία για όλη τη Θεσσαλία

«Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό των θεών,  ένα παγκόσμιο σύμβολο που διαχρονικά συγκινεί  και εμπνέει, αποτελεί ένα  από τα ισχυρότερα brand name  της Ελλάδας. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά που γρήγορα ενεργοποιήθηκαν και προχωρούν  όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το 2022 να  είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας για την  εγγραφή του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εδώ και καιρό προσπαθεί για την έκδοση Προεδρικού  Διατάγματος που να ορίζει τις χρήσεις γης, για την προστασία της  μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου. Η κορυφή του Μύτικα, το ψηλότερο σημείο της Ελλάδας, στα 2.918 μέτρα, βρίσκεται στη Θεσσαλία αλλά ο Όλυμπος ανήκει σε όλους. Η προστιθέμενα αξία που θα πάρουμε από την  εγγραφή του στον κατάλογο της Unesco  δημιουργεί ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο με σύμμαχο τη φύση,  που λειτουργεί  συμπληρωματικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη Διαδρομών Πολιτισμού- Τουρισμού στη Θεσσαλία. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χρηματοδοτήσει,  κατασκευάσει και εξοπλίσει Μουσείο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ολύμπου ( μίνι Πλανητάριο) στη Ελασσόνα,  που μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν όλοι όσοι θέλουν να γνωρίσουν, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία,  το εμβληματικό βουνό» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, χαιρετίζοντας τη σύσταση τριμερούς Επιτροπής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό  Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023 θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η υποψηφιότητα του Ολύμπου έχει κατέβει στην επιτροπή της UNESCO από το 2014 αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο φάκελος έτσι ώστε να κριθεί η υποψηφιότητα. Γι αυτό  ο Όλυμπος βρίσκεται στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων της χώρας, ως ένα μείγμα υπεραξίας φυσικού πλούτου και άυλης κληρονομιάς. Ως περιοχή αναφοράς του όρους θεωρούνται τα όρια του Εθνικού Πάρκου όπως αυτά ορίζονται στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα.

Εθνικό πάρκο ορίζεται η χερσαία και υδάτινη περιοχή του όρους Ολύμπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων των δήμων:

α) Δίου Ολύμπου του Νομού Πιερίας

β) Ελασσόνας του νομού Λάρισας

γ) Κατερίνης του Νομού Πιερίας

Ενώ παράλληλα εντός του Εθνικού πάρκου οριοθετείται η Περιφερειακή ζώνη αυτού που περιλαμβάνει τον Δήμο Ελασσόνας του νομού Λάρισας.

Για πρώτη φορά  ο Όλυμπος και η περιοχή πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων, θα προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις χρήσεις γης καθώς και την προστασία,  διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του όρους Ολύμπου,  που διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική,  οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.

Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.918 μέτρα στην κορυφή του, τον Μύτικα, που είναι παγκοσμίως γνωστό ως το βουνό των θεών, θα λάβει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει ενώ το brand name Όλυμπος θα δώσει υπεραξία στη χώρα μας στις διεθνείς αγορές.

Δείτε και αυτά