ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Βρισκόμενοι στη μέση της θερινής περιόδου και με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταθερά στην πόλη της Λάρισας η Δημοτική Πινακοθήκη- Μουσείο Γ. Κατσίγρα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια επίσκεψη στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου προτείνοντας μια ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία γεμάτη από «τέχνη».

Πιο αναλυτικά οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν την ευκαιρία να δούνε :

-ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ. Ο Τόπος, η Ιστορία και οι Άνθρωποι τη Συλλογή Κατσίγρα»

Η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε στο διάστημα 1950-1965 από τον γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα (1914 – 1998) και περιλαμβάνει 780 έργα – ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια – από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ο Συλλέκτης αποφάσισε να δωρίσει τη Συλλογή του στο Δήμο Λαρισαίων το 1981 με μοναδικό όρο την ανέγερση ειδικού κτηρίου για την στέγασή της. Το 1983 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και τα επίσημα εγκαίνια στο νέο κτήριο έγιναν το Νοέμβριο του 2003. Η επανασχεδιασμένη έκθεση της Συλλογής-σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό της ιστορικού τέχνης κ. Συραγώς Τσιάρα- προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των  κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά Πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.

Μία καινοτομία έρχεται να συναντήσει τους επισκέπτες της μόνιμης έκθεσης καθώς δίνεται η δυνατότητα μέσω της χρήσης των «έξυπνων» τηλεφωνικών συσκευών τους και με το σαρωτή QRcode  να μπορούν να παρακολουθήσουν,-μέσω βίντεο αφήγησης -την παρουσίαση επιλεγμένων, εμβληματικών έργων της Συλλογής.

-ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΑΦΙΩΝ με τίτλο: «Η μνήμη της πόλης – Λάρισα – Κατοχή – Απελευθέρωση 1941-44»

Η έκθεση παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα μετά την αρχική παρουσίασή της στο αίθριο του ισογείου της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ. Περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα. Αρχικά παρουσιάστηκε τον Οκτωβρίου του 2017 στο αίθριο του ισογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός της τέχνης, Γιάννης Μπόλης

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

-ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ. ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ» (ΕΩΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021)

Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και, παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Τα ανθρωπάκια του, αποκορύφωση και αποκρυστάλλωση της διαδρομής του, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές εικόνες ενός δημιουργού με αδιαπραγμάτευτη πολιτική-κοινωνική στάση και αδέσμευτο κριτικό πνεύμα.

Η έκθεση καταγράφει την πορεία του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε. Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά. Επιμέλεια έκθεσης:  Λορέττα Γαΐτη, Αρχιτέκτονας – Μουσειολόγος , Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης.

-ΑΙΘΡΙΟ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

ΟΜΑΔΙΚΉ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ/DAISIES» (ΕΩΣ ΑΝΟΙΞΗ 2022).

Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού». Η σύγχρονη εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά – Καραβία,-έργο της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα- και επαναπροσεγγίζει το έργο της, δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του, έτσι, μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

Δεκατρείς καλλιτέχνιδες τιμούν την σπουδαία ζωγράφο, κατασκευάζοντας «εντυπώσεις» του έργου της. Οι Μαργαρίτες, που παρουσιάζονται στο αίθριο του μουσείου, πειραματίζονται με τις αισθητηριακές εμπειρίες του θεατή. Έχουν ως στόχο να διεγείρουν την κριτική του σκέψη, εξερευνώντας έναν συμφυρμό κοινωνικών αποχρώσεων, και να εντείνουν την βιωματική του τέρψη, μέσα από μια πληθώρα υφών και εικόνων.

Με μια μεταμοντέρνα αισθητική προσέγγιση «επικαιροποιούν» τα αγριολούλουδα του έργου της με αλληγορικούς συμβολισμούς. Ακροβατούν ανάμεσα στις επαναστατικές ιδέες του Ιμπρεσιονισμού και στο «χρέος» τους ως σύγχρονες καλλιτέχνιδες να θίξουν την τωρινή εικαστική ελευθερία, φέρνοντας στο φως τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έζησαν και εργάστηκαν οι καλλιτέχνιδες μιας άλλης εποχής.

Συμμετέχουν οι: Μαριάννα Γκουντουβά, Ζωή Ζηπέλα, Ρούλα Καραφέρη, Λιάνα Κρανιώτου, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Βασιλική Σουλτούκη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.

Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/ Εικαστικός

-ΑΙΘΡΙΟ 1ου ΟΡΟΦΟΥ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΙΙ» (ΈΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021)

Η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘’Υφαίνοντας το  Μέλλον Μέρος ΙΙ’’, επικεντρώνεται στην γυναικεία φύση και δημιουργικότητα. Συμμετέχουν 29 γυναίκες καλλιτέχνιδες με διαφορετικά εκφραστικά μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, video και performance, μετουσιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους όπως:  το κέντημα, τον αργαλειό, το πλέξιμο και το ράψιμο, το μαλλί, τον καμβά, τα νήματα και τα υφάσματα, με έναν καινούργιο τρόπο και τα μεταλλάσσουν  σε έργα σύγχρονης τέχνης, με αφετηρία την παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα.

Συμμετέχουν οι: Αλκαλάη Άρτεμις, Αναστασέα Άντα, Βασιλείου Βίκυ, Γκέκα Πέννη, Δημητροπούλου Μάρθα, Ζέρβα Μπέτυ, Ζυγούρη Μαίρη, Κανακάκη Αικατερίνη, Κάσση Μαριγώ, Κοένιγκ Μαρία- Μαρίκα, Kraja Beskida,Κύρκου Ευδοκία, Κυρμακίδου Εύη, Λαγού Μαρία, Μιχαλακάκου Μάρω, Ευαγγελία Μπασδέκη, Μπέτσου Βίκη, Μύρκα Ιωάννα, Πέτροβα Μαργαρίτα, Πολίτη Σπυριδούλα, Ποταμιάνου Άρτεμις, Ριμπατσιού Κατερίνα, Σδούκου Ιφιγένεια, Σοφολόγη Φανή, Στοϊκού Ελευθερία, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Φουρίκη Έφη, Χανιώτη Δήμητρα, Χιώτη Θάλεια, Penelope’s Web.

Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών της  AICA Hellas.

-ΦΟΥΑΓΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ «Καλλιτεχνική Μαθητική Έκφραση με Ζωγραφική και Φωτογραφία» (έως 31 Αυγούστου)

Μια έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες στο φουαγέ του αμφιθεάτρου όπου παρουσιάζεται η μαθητική έκθεση του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας με τίτλο «Καλλιτεχνική Μαθητική Έκφραση με Ζωγραφική και Φωτογραφία» σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μεγάλων διαστάσεων τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές και μαθήτριες με την υποστήριξη των καθηγητών τους. Πρόκειται για ζωγραφικά έργα με ακρυλικά πάνω σε μουσαμά τα οποία λειτουργούν στην πραγματικότητα ως background στις φωτογραφίες που τα συνοδεύουν, συμπληρώνοντας το σκεπτικό της δημιουργίας του καθενός και αποτυπώνουν τους μαθητές σε θέση μοντέλου.

Τα θέματα των ζωγραφικών έργων αντλούνται από επιλεγμένα γνωστά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Πράξης “Υποστήριξη και Διαχείριση Δράσης” του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε. Αρωγοί στη δημιουργική προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών υπήρξαν οι καθηγητές : Γιάννης Στεφανής – Συντηρητής έργων τέχνης, Έφη Θάνου – Εικαστικός, Μαρία Λαγού – Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών & Εικαστικός, Γιώργος Παπαδημητρίου – Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών, Βασιλική Πρίντζιου – Γραφίστας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο αίθριο του ισογείου λειτουργεί το πωλητήριο του μουσείου στο οποίο μπορεί κανείς να βρει αντικείμενα και έργα τέχνης με την υπογραφή της Πινακοθήκης.

Αντίγραφα έργων σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων της συλλογής, κάρτες, αναπαραγωγές πινάκων, χαρτοκόπτες, σελιδοδείκτες, επάργυρα και πορσελάνινα διακοσμητικά, κοσμήματα, εκδόσεις, κ.α.

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

Δείτε και αυτά