Την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, η πραγματικότητα στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στη Λάρισα παραμένει αυτή των μεγάλων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και το λαό. Ταυτόχρονα με βάση και την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από 1η Σεπτέμβρη, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Τα παραπάνω αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη στα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας και τις συναντήσεις του με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των σωματείων των υγειονομικών.
Σοβαρές ελλείψεις στη νέα έξαρση της πανδημίας
Στις συναντήσεις που είχε ο Γιώργος Λαμπρούλης με τις διοικήσεις των σωματείων των υγειονομικών, αναδείχθηκε πως οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού παραμένουν ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα, οι ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και τα «μπαλώματα» με τις μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα, δεν βελτιώνουν την κατάσταση.
Η πλειοψηφία των υγειονομικών αντιμετωπίζει εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Υγειονομικοί δήλωσαν πως τους χρωστούν ακόμα τις άδειες του 2020.
Ακόμα, το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Γενικό Νοσοκομείο μετατράπηκε σε «νοσοκομείο της μιας νόσου», χωρίς περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις, έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για χειρουργεία, θεραπείες χρονίως πασχόντων. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα κλινικών όπως η παιδιατρική, η ουρολογική του Γενικού Νοσοκομείου που υπολειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στο πανεπιστημιακό, όπου κλινικές μετατρέπονται σε κλινικές ΜΕΘ COVID.
Ταυτόχρονα η υποχρηματοδότηση και στα δύο νοσοκομεία παραμένει, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν οι υγειονομικοί, να μην μπορούν να γίνουν απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
Τα εμβόλια είναι όπλο, όχι άλλοθι για τη μη λήψη μέτρων προστασίας
Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί, κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τους εμβολιασμούς από εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε Δούρειο Ιππο για νέες αντεργατικές ανατροπές και στην Υγεία.
Τουλάχιστον 250 εργαζόμενοι και στα δύο νοσοκομεία, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εργασίας, αν προχωρήσουν οι απειλές της κυβέρνησης για αναστολές και απολύσεις υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με τραγικά αποτελέσματα για τη λειτουργία των δύο νοσοκομείων.
Κι αυτό γιατί το επιχειρησιακό σχέδιο της Υγειονομικής Περιφέρειας, περιλαμβάνει μεταφορά εργαζομένων από την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα νοσοκομεία και από τμήμα σε τμήμα των νοσοκομείων.Βέβαια, στο «τραπέζι» , όπως κατήγγειλαν οι υγειονομικοί είναι και η ανάθεση υπηρεσιών σε εργολάβους και τον ιδιωτικό τομέα.
Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τις διεκδικήσεις των υγειονομικών
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, που δεν έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αντίθετα τη θεωρεί «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.
Τόνισε πως το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους των δομών Υγείας, διότι αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της επικίνδυνης πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σημείωσε πως πίσω από αυτήν, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της υγείας και της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και στην αντιμετώπιση όλων των άλλων αναγκών του στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ταυτόχρονα, επισήμανε πως για το ΚΚΕ, όλα τα ασφαλή εμβόλια αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση και των επιστημονικά ενδεικνυόμενων νέων φαρμάκων, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης, και με δεδομένη την ανάγκη ενός πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτό του Πρωτοβάθμιου, ικανού να αντιμετωπίζει τόσο τις «τρέχουσες» όσο και τις έκτακτες λαϊκές υγειονομικές ανάγκες.
Σε αυτή τη βάση τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί και παλεύει, ώστε η ανάγκη του εμβολιασμού του λαού να συνδυάζεται με την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ως υποχρέωση του κράτους και της Κυβέρνησης και όχι ως «ατομική ευθύνη» του λαού, παίρνοντας παράλληλα μια σειρά από μέτρα για την ουσιαστική και επιστημονική ενημέρωση, τον προληπτικό έλεγχο πριν από το εμβόλιο, τη φαρμακοεπαγρύπνηση μετά τον εμβολιασμό και άλλα.
Τέλος, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων τόσο μέσα στη Βουλή, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, όσο και στο δρόμο και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για να μην απολυθεί κανένας, να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.