«Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και η επέλαση της πανδημίας άφησαν το αποτύπωμά τους στην εμπορία του βάμβακος και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της καλλιέργειας. Η προσπάθεια, όμως, για ανάκαμψη δεν πρέπει να ατονήσει». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τις εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Βαμβάκι, που πραγματοποιείται στη Λάρισα από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στο μήνυμά του επισημαίνει ότι, «η διοργάνωση του Συνεδρίου συνιστά από μόνο του ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσπάθειας που απαιτείται για την αναβάθμιση του εθνικού μας προϊόντος. Μια προσπάθεια, στην οποία, να μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι, έβαλα κι εγώ το “λιθαράκι” μου, με την θεσμοθέτηση του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, κατά τη θητεία μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήταν μια απόφαση η οποία υπάκουε στην αδήριτη πραγματικότητα ότι για να σταθούμε με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές πρέπει να παράγουμε και να εμπορευόμαστε βαμβάκι με σταθερά, αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά και ταυτότητα. Ο στόχος αυτός έχει ευρύτερες διαστάσεις, λόγω της σημασίας που έχει το προϊόν για την εθνική οικονομία, και ειδικά για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας, όπου χτυπά η καρδιά της βαμβακοπαραγωγής.
Θεωρώ, επομένως, ότι η διοργάνωση του συνεδρίου στη Λάρισα, εκτός από τη συμβολική σημασία, έχει αυξημένη αξία για τον παραγωγικό κόσμο, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει και να θέσει αμεσότερα τις απόψεις του και τους προβληματισμούς του.
Κλείνοντας θα επιθυμούσα να τονίσω ότι, δυστυχώς, η οικονομική κρίση και η επέλαση της πανδημίας άφησαν το αποτύπωμά τους στην εμπορία του προϊόντος και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της καλλιέργειας. Η προσπάθεια, όμως, για ανάκαμψη δεν πρέπει να ατονήσει. Ευελπιστώ ότι, σύντομα, με την βοήθεια των εμβολιασμών, θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συμβολή των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων πρέπει να είναι διαρκής, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ γρήγορη και πλήρης, η μέριμνα και η ενημέρωση για τη Νέα ΚΑΠ ουσιαστική και η στήριξη για τις ζημιές από τα ολοένα και αυξανόμενα έντονα κλιματικά γεγονότα έγκαιρη.
Με την πεποίθηση ότι από τις “ζυμώσεις” και την ανταλλαγή απόψεων στο συνέδριο θα προκύψουν χρήσιμα και, κυρίως, εφαρμόσιμα συμπεράσματα και προτάσεις, προς όφελος όλων, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας».