Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποιούν μια ακόμη ανοιχτή συζήτηση με την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες.
Στην εκπνοή ενός καλοκαιριού όπου κυριάρχησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως και μια ανείπωτη εθνική περιβαλλοντική καταστροφή, ένα είναι το ερώτημα στο μυαλό όλων μας: υπάρχει χρόνος για να αναστρέψουμε την καταστροφή που έχει επιφέρει ο άνθρωπος στον πλανήτη ή οδεύουμε προς μια αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη παγκόσμια κλιματική κρίση; Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 18:30, καλούν εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και πολίτες σε μια ανοιχτή συζήτηση που θα μεταδοθεί διαδικτυακά στο snfdialogues.org για το μέλλον του ανθρώπου σε έναν πλανήτη που διαρκώς υπερθερμαίνεται. Μετά από την πρώτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ βρίσκονται και πάλι με κοινό και ομιλητές για να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή της.
Στη νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, την οποία υπογράφουν 234 επιστήμονες από 66 χώρες, τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται και πως ο άνθρωπος είναι η αιτία. Οι συνέπειες αυτής της πραγματικότητας είναι πλέον ορατές. Το καλοκαίρι που μας πέρασε καταγράφηκε για πρώτη φορά βροχή στη Γροιλανδία και θερμοκρασία 49.6 βαθμών Κελσίου στον Καναδά. Πρωτοφανής καύσωνας έπληξε τη Σιβηρία, μέγα-πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, ενώ φονικές πλημμύρες έπνιξαν Ευρώπη και Κίνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ακόμα ένα μικρό παράθυρο αντίδρασης, προκειμένου να ανακοπεί η άνοδος της θερμοκρασίας, όχι τα χρόνια που ακολουθούν αλλά τις δεκαετίες μετά το 2050. Άραγε η ανθρωπότητα θα λάβει άμεσα τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται, γνωρίζοντας ότι οι θυσίες της δεν θα επηρεάσουν τις γενιές που κατοικούν στον πλανήτη σήμερα, αλλά τις επόμενες;
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
• Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών
• Πρόδρομος Ζάνης, Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
• Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή
Τα δικά της σχόλια σχετικά με τη σημαντική υποχώρηση των πάγων στις πολικές περιοχές θα μοιραστεί η Birgit Njaastad, Antarctic Programme Leader στο Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας (Norwegian Polar Institute) μέσω συνέντευξης που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Με την κλιματική κρίση να είναι αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη, το ζητούμενο πια είναι να διερευνήσουμε πώς θα προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, όπου οι φυσικές καταστροφές θα πλήττουν τον πλανήτη με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά και τι μέτρα θα λάβουμε για τις γενιές που ακολουθούν.
Παρακολουθήσετε το επόμενο webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Μέρος 2ο» και πραγματοποιήστε online εγγραφή στο snfdialogues.org
Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στο snfdialogues.org/questions
Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου και υλοποιούνται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).
*Οι απόψεις των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ΔΙΑΛΟΓΟΙ, είτε αυτοί συμμετέχουν ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και οργανισμών είτε αυτοπροσώπως, εκφέρονται ελεύθερα, χωρίς πρότερη παρέμβαση ή υπόδειξη, εκφράζοντας την προσωπική γνώμη των συνομιλητών, κάθε φορά, αλλά όχι απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις είτε του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είτε του iMEdD.