• Επιστήμη και Πίστη αλληλοσυμπληρώνονται
«Ο δεσπότης μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την Εκκλησία της Ελλάδος. Το εμβόλιο δεν είναι θεολογικό ζήτημα και, βεβαίως, ο ιεράρχης ως ποιμένας οφείλει να ενδιαφέρεται για τη ζωή του ποιμνίου του και σε αυτόν τον κόσμο. Όπως εύστοχα έχει πει ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος “δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί”». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τους εμβολιασμούς κατά του Covid 19, που διενεργήθηκαν, μετά από προτροπή του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, στον αύλειο χώρο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η πρωτοβουλία του μητροπολίτη μας είναι η πλέον εύστοχη απάντηση για τον τρόπο συμβίωσης της πίστης με την επιστήμη. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι αυτά τα δύο δεν είναι μεταξύ τους αντίπαλα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου, αλλά απολύτως αλληλοσυμπληρούμενα. Εξάλλου από τις απαρχές της ιστορίας η ανθρωπότητα μαθαίνοντας τους νόμους της φύσης επεδίωκε να αντιμετωπίζει τις ασθένειες. Με την υπεύθυνη στάση όλων μας, τόσο απέναντι στους εαυτούς μας όσο και απέναντι στους συνανθρώπους μας μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας που μας ταλανίζει σχεδόν επί μια διετία. Ας ευχηθούμε ότι σύντομα, με την βοήθεια του Θεού, θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη ζωή μας».
Αίτημα των καιρών οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής μετά τη λειτουργία συμμετείχε στη δοξολογία για τον προστάτη του νομικού κόσμου Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη.
Σε δήλωση του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «η ζωή και το έργο του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εξέχοντος δικαστικού των Αθηνών, δεικνύει την αλληλένδετη σχέση του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό, η οποία εκκινεί από τις απαρχές της διάδοσης του ευαγγελίου επί της γης. Μια συνύπαρξη η οποία γόνιμα συνεχίστηκε ανά τους αιώνες μέσω της Ορθοδοξίας.
Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους όσοι υπηρετούν την δικαιοσύνη χρόνια πολλά και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που επιτελούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτήν, την καθοριστική για την ορθή λειτουργία της κοινωνίας, διακριτή εξουσία, οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής επιβάλλουν την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων. Αναφέρομαι κυρίως στους χρόνους απονομής δικαιοσύνης, αλλά και στον εξορθολογισμό των ποινών, που πρέπει να ανταποκρίνονται στην κάθε φορά σοβαρότητα των αδικημάτων, ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αφορμή τη διατύπωση γνώμης για την εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Οι αλλαγές αυτές είναι αίτημα των καιρών αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, και κοινή ευχή όλων είναι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση».