Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων δεν είναι μόνο μία υπενθύμιση της σπουδαιότητας των τροφίμων για κάθε άτομο στον πλανήτη. Είναι επίσης μία έκκληση για δράση προκειμένου να πετύχουμε την διατροφική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.
Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ
Σήμερα, τουλάχιστον 40% της ανθρωπότητας – 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – δεν έχουν τη δυνατότητα μίας υγιεινής διατροφής.
Η πείνα, ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αυξάνονται. Η πανδημία έχει αυξήσει κατά 140 εκατομμύρια τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στην τροφή που χρειάζονται. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που παράγουμε, καταναλώνουμε και σπαταλούμε τρόφιμα έχει βαρύ αντίκτυπο στον πλανήτη. Ασκεί πρωτοφανή πίεση στους φυσικούς μας πόρους, στο κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον κοστίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Το φετινό θέμα της ημέρας «Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας» κάνει ξεκάθαρο ότι η δύναμη για αλλαγή βρίσκεται στα χέρια μας. Τον τελευταίο μήνα ο κόσμος συμμετείχε στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα διατροφικά συστήματα. Οι χώρες προχώρησαν σε γενεές δεσμεύσεις για τον μετασχηματισμό των διατροφικών συστημάτων. Για να γίνει η υγιεινή διατροφή πιο οικονομική και προσβάσιμη. Για να κάνουμε τα συστήματα διατροφής πιο αποτελεσματικά, ανθεκτικά και βιώσιμα σε κάθε βήμα – από την παραγωγή και την επεξεργασία, την πώληση, την μεταφορά και την παραλαβή.
Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κατάλογο καταναλώνουμε τρόφιμα και να κάνουμε πιο υγιείς επιλογές για τον εαυτό μας και τον πλανήτη. Στα διατροφικά μας συστήματα υπάρχει ελπίδα. Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ας δεσμευτούμε να αναλάβουμε δράση για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω διατροφικών συστημάτων που προσφέρουν καλύτερη διατροφή, ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.