Συνεργασία για τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών
«Οι ομογενείς μας που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή των χωρών που διαβιούν, όπως είναι οι βουλευτές στον Καναδά, συνιστούν τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνισμού στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους διαύλους προώθησης ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ορθοδοξία, όπως είναι η ενημέρωση για την αυθαίρετη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος από το τουρκικό κράτος, αλλά και η προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε να συντονίσουμε αυτό το τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο και να εργαστούμε από κοινού για τις αξίες που μας ενώνουν». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την αποστολή συγχαρητήριας Επιστολής προς τους ελληνικής καταγωγής επανεκλεγέντες βουλευτές στην Ομοσπονδιακή Βουλή του Καναδά κα Annie Koutrakis (Quebec), κ. Peter Fragiskatos (London North Center), Emmanuela Lambropoulos (Saint-Laurent) και κα Niki Ashton (Churchill Manitoba).
Στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογραμμίζει ότι «περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία το γεγονός ότι ομοεθνείς και ομόδοξοι συνάδελφοι υπηρετούν μακροχρόνια τη δημοκρατική διαδικασία σε άλλες χώρες του Κόσμου». Επιπλέον επισημαίνει ότι «κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας, αλλά και της κλιματικής κρίσης, έχει αναδειχθεί περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς και τις διαδικασίες της πολυμερούς συνεργασίας και των διεθνών θεσμών. Ο Καναδάς έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο διεθνές πεδίο σε θεματικές που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των αρχών της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλευτισμού και της χρηστής διακυβέρνησης».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «θα ήταν μεγάλη μας χαρά εάν το Κοινοβούλιο του Καναδά συμμετείχε με επίσημη αντιπροσωπεία στους κόλπους της Οργάνωσης μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά σημεία διαρκούς επαφής και στενής συνεργασίας με τη ΔΣΟ, ιδίως στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών ελευθεριών και της υπεράσπισης των απειλούμενων Χριστιανών στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε τη συνεργασία μαζί σας και την συμβολή σας στις δραστηριότητες της ΔΣΟ».