O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε από τις 21 έως τις 22 Οκτωβρίου 2021 επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας Στρατηγού Thierry BURKHARD.
Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Γαλλική Ακαδημία Πολέμου όπου βρίσκεται και η οικία του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας, οπότε και έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Στρατηγό Thierry BURKHARD. Κατά την συνάντησή τους που ακολούθησε και έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί εξειδίκευσαν το πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, σύμφωνα με τα όσα καθορίστηκαν στην πρόσφατη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, ειδικά σε ότι αφορά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόσκτηση των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE και των Φρεγατών BELH@RA, καθώς και σε θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών, όπως και παροχής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Στο αυτό πλαίσιο, συζητήθηκε η εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των Ελληνικών και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ https://geetha.mil.gr/symmetochi-tis-f-g-salamis-stin-epicheirisi-clemenceau-21/ ) με διεύρυνσή τους στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις και στα διμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας που συμμετέχουν οι δύο χώρες (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ https://geetha.mil.gr/oloklirosi-tetrameroys-aeronaytikis-askisis-eunomia-2-2021/ ) και στις προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσής τους.
Εν συνεχεία έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους. Το Μετάλλιο απένειμε εκ μέρους αυτής ο Αρχηγός Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγός Thierry BURKHARD, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι κυρίας Αγλαΐας Μπαλτά.
Στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε και τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβης κυρία Αγλαΐα Μπαλτά, συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Χωρών σε διμερές, πολυμερές, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική.
Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη με στρατιωτική πτήση στην Αεροπορική βάση Saint Dizier, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Βάσης και είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε πτήση με μαχητικό RAFALE της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας σε σχηματισμό δύο διθέσιων αεροσκαφών, στο ένα εκ των οποίων βρισκόταν και ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Παρίσι Σμήναρχος (Ι) Μιχαήλ Πεταλάς.
Κατά την δε επιστροφή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Παρίσι και κατ’ εντολή του ομολόγου του Στρατηγού Thierry BURKHARD, το στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνοδεύτηκε τιμητικά από μαχητικό αεροσκάφος RAFALE της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συνοδευόμενος από τον ομόλογό του ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του Στρατηγικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε και λεπτομερής ενημέρωσή του επί του συνόλου των τομέων δυνητικής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Χωρών.
Η επίσκεψη στο Γαλλικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε με εκ νέου κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Στρατηγό Thierry BURKHARD, κατά την οποία και πάλι σε εξαιρετικά θερμό κλίμα προέβησαν σε σύντομη σύνοψη επί του συνόλου των θεμάτων που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν.
Τέλος και στο πλαίσιο της ενδελεχούς κατάρτισης των λεπτομερειών της στρατιωτικής διάστασης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια, οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν όπως το ταχύτερο δυνατό ακολουθήσουν εντατικές επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σύνολο των κοινών δράσεων των δύο Χωρών σε όλα τα επίπεδα.