Μασσαλία: Η γαλλική πόλη με τη δική της αρχαιελληνική συνοικία – Σαν να είσαι κάτω από την Ακρόπολη

Ξενάγηση στο αρχοντικό λιμάνι της Γαλλίας, εκεί όπου γεννήθηκαν ο Πυθέας, ο Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης και ο Παύλος Μελάς.

H μεγαλύτερη πόλη ολόκληρης της Κυανής Ακτής και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι, έχει περίπου 2 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους και είναι ένα από τα αρχαιότερα μέρη της Ευρώπης.

Η Μασσαλία υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα λιμάνια της Μεσογείου για αμέτρητους αιώνες, με την έντονη εμπορική δραστηριότητα που λάμβανε χώρα εκεί να την καθιστά σημαντικό σταθμό τόσο στα χρόνια της αρχαιότητας όσο και στην εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Πολλοί την αποκαλούν «η ελληνική πόλη της Γαλλίας» γιατί ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς τον 7ο αιώνα π.Χ, ενώ το πιο παραδοσιακό της πιάτο, η γευστικότατη μπουγιαμπέσα, δημιουργήθηκε από τους Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή πριν από εκατοντάδες αιώνες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πεντανόστιμη σούπα με θαλασσά για την οποία ο μύθος λέει πως φτιάχτηκε από τη θεά Αφροδίτη ως γεύμα για τον σύζυγό της Ήφαιστο.

Στην πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη της νότιας Γαλλίας θα συναντήσετε ακόμα μία συνοικία-σύμβολο για τον αστικό πολιτισμό της αρχαιότητας, την ελληνική γειτονιά Le Panier, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτες Έλληνες που έφτασαν στη Μασσαλία. Οι τουρίστες που φτάνουν στο διάσημο λιμάνι λατρεύουν τα γραφικά, όμορφα στενά της συνοικίας, η οποία θεωρείται επίσημα η πιο παλιά αστική γειτονιά της Γαλλίας.

Το Παλιό Λιμάνι (Vieux Port) της Μασσαλίας υπήρξε πάντα το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης, πρωταγωνιστής σε κάρτ ποστάλ και φόντο όλων των σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα εδώ. Από επίσημους εορτασμούς μέχρι κοινωνικές διαμαρτυρίες, οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Γαλλία συγκεντρώνονται στο γραφικό λιμάνι, εκεί όπου για αιώνες ολόκληρους χτυπούσε η καρδιά της εμπορικής δραστηριότητας ολόκληρης της Μεσογείου.

Aπό τον 19ο αιώνα και μετά, ωστόσο, η εμπορική κίνηση στη Μασσαλία μειώθηκε σημαντικά και πλέον το λιμάνι του γαλλικού νότου αποτελεί σημείο αναφοράς για μοντέρνους χώρους εστίασης και μαγαζιά. Τα τείχη που είναι χτισμένα στην είσοδο του λιμανιού σχεδιάστηκαν για να κρατήσουν τον εχθρό έξω από την οικονομικά ισχυρή πόλη της Γαλλίας, αλλά και για να «ελέγξουν» όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις έντονες δραστηριότητες των ίδιων των κατοίκων της πόλης.

Μικρό tip: Το φρέσκο ψάρι που σερβίρεται στα εστιατόρια γύρω από το λιμάνι είναι αληθινά εξαιρετικό, αλλά οι τιμές απευθύνονται σε υψηλά budgets. Στα μεγάλα συν της περιοχής το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Παλιό Λιμανιού έχει πια πεζοδρομηθεί και απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων, κάτι που θα κάνει τη βόλτα σας ακόμα πιο ειδυλλιακή. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένεται να σταματήσει τελείως η μετακίνηση αυτοκινήτων στο σημείο.

Aπό τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Μασσαλίας, η Βασιλική Notre-Dame-de-la-Garde μοιάζει να «παρακολουθεί» άγρυπνα τους ναυτικούς και τους ψαράδες, αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης, καθώς περιδιαβαίνουμε τους δρόμους του κέντρου και του Παλιού Λιμανιού.

Για τους ντόπιους είναι ναός λατρεμένος και «ιερός», πιθανότατα το σημείο της πόλης τους για το οποίο είναι περισσότερο περήφανοι. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας τόσο στο εσωτερικό οσο και στο εξωτερικό τμήμα είναι πραγματικά καθηλωτική, ενώ η θέα 360 μοιρών από τον λόφο σε ολόκληρη την πόλη και τη θάλασσα είναι ένα από τα πιο μαγευτικά πράγματα που θα δείτε στη ζωή σας. Μάλιστα, η Βασιλική Notre-Dame-de-la-Garde είναι ορατή από κάθε γωνιά της πόλης, με το άγαλμα της Παναγίας που κρατά στην αγκαλιά της το θείο βρέθος να ξεπροβάλει ολόχρυσο και εντυπωσιακό στην κορυφή του πανήψυλου πύργου, αποτελώντας σήμα κατατεθέν της Μασσαλίας.

Αν βρεθείτε εκεί σίγουρα αξίζει να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο γεύμα στο εστιατόριο L’Eau Vive το οποίο διαχειρίζονται καλόγριες που σερβίρουν στους επισκέπτες λιτά παραδοσιακά γαλλικά πιάτα. Και το καλύτερο; Για ένα μενού τριών πιάτων θα πληρώσετε μόλις 13 ευρώ.

Ανακαλύψτε περισσότερα για τον σπουδαίο πολιτισμό των χωρών της Μεσογείου σε ένα σύγχρονο μουσείο αφιερωμένο στην κουλτούρα, την ιστορία και τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών κρατών, με επίκεντρο το τον σημαντικό ρολο έπαιξε στη διαμόρφωση τους πολιτισμικής ταυτότητας τους η τοποθεσία τους πλάι στη Μεσόγειο θάλασσα.

Το Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée εγκαινιάστηκε στη Μασσαλία την περίοδο που η γαλλική πόλη διετέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013 και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον μουσειακό ίδρυμα παγκόσμιων προδιαγραφών. Πίνακες, γκράφιτι, φωτογραφικά ντοκουμέντα, αλλά και video installations συνθέτουν το ψηφιδωτό των μεσογειακών πολιτισμών, οι οποίοι έχουμ μεταξύ τους τόσα κοινά, αλλά και τόσες σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Ακόμα κι αν δεν προλαβαίνετε να εξερευνήσετε το εσωτερικό του κάντε μία στάση απ’ έξω, καθώς το μοντέρνο κτήριο είναι από μόνο του ένα πανέμορφο αξιοθέατο. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 11 ευρώ.

Ανεβαίνοντας στον λόφο στη βόρεια πλευρά του Παλιού Λιμανιού θα βρείτε τη γωνιά της πόλης όπου είχαν εγκατασταθεί οι Έλληνες που ήρθαν στη Μασσαλία στην αρχαιότητα. Άλλωστε στο γαλλικό λιμάνι έχουν γεννηθεί και τρεις σημαντικοί Έλληνες: o Πυθέας, μηχανικός, γεωγράφος και εξερευνητής του 4ου αιώνα π.Χ., ο Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, θαλασσοπόρος και εξερευνητής του 5ου αιώνα π.Χ., και πολύ αργότερα ο σπουδαίος Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς.

Η θαυμάσια ελληνική γειτονιά με την ονομασία Le Panier θεωρείτε η πιο παλιά αστική συνοικία της Γαλλίας και φέρνει στον νου βόλτα στη αθηναϊκά Αναφιώτικά κάτω από την Ακρόπολη και στην Πλάκα. Παρά τις κινήσεις των τοπικών αρχών για να μετατραπεί η Le Panier σε ένα σύγχρονο κομμάτι της Μασσαλίας γεμάτο μοντέρνα καφέ και μαγαζιά, η αρχαιοελληνική γειτονιά παραμένει το πιο γραφικό κομμάτι της πόλης στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε. Παράλληλα, φιλοξενεί το Μουσείο Μεσαιωνικης Αρχαιολογίας και Τεχνών της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Αμερικής γεμάτο πολύτιμους θησαυρούς. Εδώ θα δείτε και τη μεγαλύτερη αιγυπτιακή συλλογή που υπάρχει στη Γαλλία, μετά την αντίστοιχη που στεγάζεται στο μουσείο του Λούβρου.

Ο λογοτεχνικός θρύλος λέει πως ο Κόμης Μοντέ Κρίστο φυλακίστηκε στο νησάκι If στα ανοικτά της Μασσαλίας με το δημοφιλέστατο έργο του Αλέξανδρου Δουμά να κάνει αυτο το μικρό κομμάτι στεριάς στη Μεσόγειο Θάλασσα πασίγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο ή τουλάχιστον σε όλους όσους αγαπούν τα βιβλία. Σήμερα το νησί If (και η φυλακή που βρίσκεται πάνω σε αυτό) αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο γαλλικό λιμάνι, το ίδιο και τα κοντινά νησάκια Pomègues και Ratonneau, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με μία γέφυρα . Tα καλοκαίρια ντόπιοι και ταξιδιώτες λιάζονται στα βράχια και κάνουν βουτιές στα καταγάλανα νερά. Τον 19ο αιώνα εκεί χτίστηκε και το Caroline Hospital όπου η γαλλική κυβέρνηση έστελνε όσους είχαν νοσήσει με Κίτρινο Πυρετό προκειμένου να κρατήσει τη θανατηφόρα επιδημία μακριά από τη Μασσαλία.

Μπορείτε να δείτε όλα τα νησάκια σε μία μόνο ημέρα καθώς είναι προσβάσιμα με το ίδιο καραβάκι. Τα πλοία αναχωρούν από το Παλιό Λιμάνι και θα είστε στο If σε μόλις 20 λεπτά, ενώ για να φτάσετε στα Pomègues και Ratonneau θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα.

Πώς θα πάτε
Για να φτάσετε στη Μασσαλία από το αεροδρόμιο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί να πετάξετε πρώτα προς κάποιον άλλον ενδιάμεσο σταθμό. Οι πιο οικονομικές πτήσεις ξεκινούν από Αθήνα με προορισμό το Μιλάνο και από εκεί, μετά από μερικές ώρες, αναχωρούν για Μασσαλία. Τα εισιτήρια είναι οικονομικά και κοστίζουν περίπου 65 ευρώ με επιστροφή. Άλλος συχνός ενδιάμεσος σταθμός είναι το Μόναχο της Γερμανίας,όπου θα περιμένετε λιγότερες ώρες, αλλα η τιμή είναι περίπου 160 ευρώ με επιστροφή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ

Δείτε και αυτά