Πολύ πιθανό παραμένει το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, όπως εκτίμησε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας όμως ότι μία διπλωματική επίλυση της κρίσης παραμένει εφικτή. «Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας», υπογράμμισε. Παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποδείξεις ότι μέρος των Ρώσων στρατιωτών αποσύρεται στις βάσεις του, αντιθέτως παραμένει γεγονός ότι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη γύρω από τα ουκρανικά σύνορα σε Ρωσία και Λευκορωσία, ενώ προειδοποίησε εκ νέου τη Μόσχα για τις τεράστιες συνέπειες μιας εισβολής, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές συνέπειες ενός πολέμου θα αγγίξουν και τους Αμερικανούς πολίτες.
Για την Ουκρανία ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να αποκλείσει ενδεχόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.
«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», αναφέρει ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του σημερινή γερμανική εφημεριδα Die Welt. Ο Τσίζοφ υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη. «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε.
Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;», είπε. Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. «Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.
Την Τρίτη (15/2) οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε διπλωματική επίλυση της κρίσης. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ακόμη και αν δεν γινει εισβολή στην Ουκρανία.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας όπου συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή γραμμή.
Εν τω μεταξύ θετικά ήταν τα μηνύματα και από τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος -μετά από πολύωρη συνάντηση με τον Πούτιν – διεμήνυσε ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι διπλωματικές επιλογές. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι το ζήτημα ενδεχόμενης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα.
Νωρίτερα η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι μέρος των στρατευμάτων της ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις και αποσύρονται στις βάσεις τους. Η Δύση πάντως παραμένει επιφυλακτική, καλώντας τον Πούτιν να παρουσιάσει αποδείξεις ότι δεν σχεδιάζει εισβολή.
Το Κρεμλίνο αξιώνει το NATO να περιορίσει τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξη δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη και να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή στους κόλπους του πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, κάτι που η Δύση απορρίπτει. Ζητεί επίσης να σταματήσει η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ιδίως του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά σύνορα.
Στην Μαριούπολη ο Ουκρανός πρόεδρος
- Πηγή: ertnews.gr