Πρώτο κύμα κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ – Εν αναμονή κλιμάκωσης από το Κρεμλίνο

A Ukrainian serviceman walks along a trench at a position on the front line with Russia-backed separatists near the settlement of Troitske in the Lugansk region on February 22, 2022, a day after Russia recognised east Ukraine's separatist republics and ordered the Russian army to send troops there as "peacekeepers". - The recognition of Donetsk and Lugansk rebel republics effectively buries the fragile peace process regulating the conflict in eastern Ukraine, known as the Minsk accords. Russian President recognised the rebels despite the West repeatedly warning him not to and threatening Moscow with a massive sanctions response. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)

Σε πλήρη εξέλιξη οι κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα μετά το πρώτο μπαράζ κυρώσεων από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας ως απάντηση στην αναγνώριση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και της κίνησής του να στείλει εκεί στρατεύματα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή μίας πρώτης δέσμης κυρώσεων στη Μόσχα, ενώ κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε και η Ε.Ε. προειδοποιώντας με σκληρότερα μέτρα εάν η Μόσχα ξεκινήσει περαιτέρω στρατιωτική δράση.

Εν τω μεταξύ νέες δορυφορικές φωτογραφίες καταγράφουν ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, στην ουκρανική μεθόριο.

Κι ενώ οι χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν κατ’ αρχήν στην κατάρτιση μια πρώτης λίστα ατόμων και τραπεζών που θα επιβληθούν κυρώσεις, η μεγάλη έκπληξη ήρθε από το Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να διακόπτει την αδειοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία – μια αιφνιδιαστική κίνηση στην οποία απέφευγε να δεσμευτεί τις τελευταίες εβδομάδες.
«Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» ήταν η πρώτη απάντηση της Μόσχας δια του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ που έβαλε φωτιά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ενεργειακή κρίση: «Φωτιά» στις τιμές καυσίμων – Στα ύψη οι τιμές βασικών προϊόντων (video)

Η Ουκρανία έχει εδώ και καιρό περιγράψει το έργο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί – ως απειλή για την ασφάλειά της. Ο Nord Stream 2 παρακάμπτει τη χώρα και το Κίεβο είχε εκφράσει ανησυχίες ότι θα επιτρέψει στη Ρωσία να διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των υφιστάμενων χερσαίων αγωγών, κοστίζοντας στην Ουκρανία δισεκατομμύρια σε τέλη διέλευσης.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επαίνεσε την κίνηση ως «ηθικά, πολιτικά και πρακτικά σωστό βήμα υπό τις παρούσες συνθήκες», επέστησε επίσης την προσοχή στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις εκτοξευόμενες τιμές που ενδέχεται να επιδεινωθούν εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχιστεί.

Τα $100 το βαρέλι πλησίασε η τιμή του πετρελαίου – Τι σημαίνει για την τσέπη μας – Τι θα συμβεί αν μπει το Ιράν στην παγκόσμια αγορά

Αντίποινα περιορισμένης εμβέλειας

Λίγες ώρες αργότερα υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ παρουσίασαν το δικό τους σχέδιο επιβολής κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας, όπως και τον περιορισμό της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές για άντληση κεφαλαίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Λονδίνο ανακοίνωσε κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών ρωσικών στελεχών υψηλού προφίλ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει θα κρατήσει άλλους αυστηρούς περιορισμούς ως απόθεμα.

Το πρώτο κύμα ευρωπαϊκών κυρώσεων θεωρήθηκε στοχευμένο, αποσκοπώντας να στείλει αφενός μήνυμα ισχυρής ενότητας εκ μέρους των δυτικών συμμάχων – είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις εντός των «27», ενώ το μπλοκ ταλανίστηκε ενώπιον της απόφασης για το εάν πρέπει η κίνηση του Πούτιν να αποκληθεί ή όχι ως «εισβολή» – αφετέρου αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση που ο Πούτιν επιλέξει να προωθήσει τα στρατεύματά του βαθύτερα στην Ουκρανία.

Με άλλα λόγια οι κυρώσεις της Ευρώπης, στοχεύουν σε κρατικές οντότητες και δημόσιες τράπεζες και στον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της στις αμφισβητούμενες περιοχές — αλλά δεν αποσκοπούν στο να διακόψουν ολόκληρη την οικονομική σχέση της ΕΕ με Ρωσία. Στοχεύουν επίσης δεκάδες Ρώσους νομοθέτες — αλλά δεν αναμένεται να χτυπήσουν βασικούς ανώτερους αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

Ομοίως, οι ΗΠΑ είπαν ότι οι κυρώσεις τους είναι ένα πρώτο βήμα, αφήνοντας επιλογές για κλιμάκωση αργότερα.

Τζο Μπάιντεν: Θα επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία – Θα υπερασπιστούμε το έδαφος του ΝΑΤΟ

Σε πρώτη φάση στοχεύουν τις ρωσικές ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα — τη VEB και τη στρατιωτική τράπεζα της Ρωσίας, πλήττοντας επίσης το δημόσιο χρέος της χώρας. «Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμος για την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων εάν χρειαστεί.

Εκατέρωθεν μετακινήσεις στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων στην ανατολική Ουκρανία

Στο μεταξύ, Τα πρώτα ρωσικά άρματα μάχης έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, μία κίνηση που αψηφά τη Δύση και δημιουργεί προϋποθέσεις μείζονος σύρραξης, με τον Λευκό Οίκο να τη χαρακτηρίζει «εισβολή». Μάλιστα, ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς τα σύνορα της Ουκρανίας, κοντά στο Χάρκοβο.

Κομβόι με περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με Ρώσους στρατιώτες κατευθύνεται προς τα σύνορα της Ουκρανίας, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός, για πρώτη φορά μετά το 2014 άνοιξε πυρ εναντίο Ντόνετσκ με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών Γκράντ.

Δείτε και αυτά