Εδώ και 55 χρόνια, πολλές δεκάδες ακτήμονες αγρότες κάτοικοι των παρακάρλιων χωριών Καλαμάκι, Αμυγδαλή, Έλαφος, Καστρί, Δήμητρα, Νίκη, Σωτήριο, με κλήρωση που γινόταν καλλιεργούσαν δημόσια αγροτεμάχια στην θέση της αποξηραμένης λίμνης Κάρλας, και ζούσαν τις οικογένειές τους απ’ αυτά. Μετά την ανασύσταση μέρους της λίμνης Κάρλα, περί τα 7.000 στρέμματα αγροτεμαχίων στην Π.Ε Λάρισας και άλλα τόσα περίπου στην Π.Ε Μαγνησίας, συνέχισαν να παραχωρούνται από το δημόσιο για καλλιέργεια ξερικών καλλιεργειών στους ακτήμονες της περιοχής με πολύ χαμηλό αντίτιμο.
Με τον νόμο 4061/2012, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2021, άλλαξαν τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των ενοικιαστών (δόθηκε προβάδισμα σε ανέργους, σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη γεωργική καλλιέργεια, τόσο απ’ αυτά τα χωριά, όσο και από άλλες περιοχές) με αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι περίπου 100 αγρότες των παραπάνω παρακάρλιων χωριών που ζούσαν ουσιαστικά από την καλλιέργεια αυτών των χωραφιών. Και όλα αυτά παρά τις υποσχέσεις που ισχυρίζονται ότι είχαν από την κυβέρνηση για ισχυρή πριμοδότηση της εντοπιότητας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε οι παραπάνω αγρότες να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα εξασφαλίζοντας εισόδημα για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος