Η Γερμανία χαιρετίζει τις κυρώσεις στη Μόσχα, ωστόσο εναντιώνεται προς το παρόν σε έναν αποκλεισμό της Ρωσίας από το δίκτυο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών Swift.Σοκ, πολιτικός αλλά και οικονομικός αναβρασμός επικρατεί από χθες στη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις μελών της κυβέρνησης και ανώτατων αξιωματούχων γίνονται σε δραματικούς τόνους, με τον καγκελάριο Σολτς να κάνει λόγο για έναν «πόλεμο που δεν έχει ζήσει η Ευρώπη εδώ και πάνω από 75 χρόνια». Ενδιαφέρον έχει ότι μέσα στο μεσημέρι υπήρξε και παρέμβαση της πρώην καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η ρωσική επίθεση αποτελεί «σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή ιστορία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».
Κυρώσεις αλλά όχι μέχρις εσχάτων
Ταυτόχρονα ο Γερμανός καγκελάριος χαιρετίζει τις νέες, ευρωπαϊκές κυρώσεις που συμφωνήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί «σοβαρό πλήγμα» για τη χώρα και τον πρόεδρο Πούτιν. Όμως αυτό που προκύπτει από τις Βρυξέλλες και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η Γερμανία κυρίως – μαζί με κάποια άλλα κράτη μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία – τάχθηκε κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο συναλλαγών SWIFT, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το έσχατο μέτρο κατά της Ρωσίας σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο.
Ο καγκελάριος Σολτς φαίνεται ότι, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατές οικονομικές κυρώσεις από τώρα.
Τι είναι το Swift;
Το Swift θεωρείται κομβικής σημασίας δίκτυο για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με συναλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειδικοί χαρακτηρίζουν τον αποκλεισμό μιας χώρας από αυτό ως «οικονομική πυρηνική βόμβα», διότι έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία των εισαγωγών και εξαγωγών και βέβαια βασικών χρηματοπιστωτικών διαδικασιών.
Η Γερμανία, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί πρόσφατα και η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, δεν επιθυμεί προς το παρόν ένα τέτοιο μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το «λάθος». Ένα τέτοιο μέτρο, ειδικοί εκτιμούν, θα έπληττε αμφίδρομα και γερμανικές επιχειρήσεις με συμφέροντα στη Ρωσία. Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μέρτς έχει πει μάλιστα ότι η ενεργοποίηση ενός αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift θα προκαλούσε «σοβαρές δυσκολίες και ζημίες στις διεθνείς εμπορικές και χρηματοπιστωτικές σχέσεις».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν είναι απροετοίμαστη απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο, δεδομένου ότι από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας έχει σχεδιάσει ένα εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών ονόματι SPFS, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από τις ρωσικές τράπεζες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δριμύ κατηγορώ από τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο
Την ίδια ώρα, αυστηρή κριτική σε έντονους τόνους ασκεί για τη στάση της Γερμανίας και την άρνησή της να ενεργοποιήσει το μέτρο αυτό ο Ουκρανός Πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ.
Μιλώντας χθες στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο ZDF κατηγορεί επίσης ευθέως τη Γερμανία για «αδιαφορία», και αποκαλύπτει ότι ο ίδιος εδώ και καιρό απευθύνει με κάθε τρόπο εκκλήσεις στη γερμανική κυβέρνηση για άμεση παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία, δηλαδή αμυντικά όπλα και καύσιμα, λαμβάνοντας ωστόσο «με ψυχρότητα και επιμονή», όπως χαρακτηριστικά λέει, μόνο αρνητικές απαντήσεις.
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle
- Πηγή: capital.gr