Ελληνικό: 4 νέα ξενοδοχεία και 327 πολυτελείς κατοικίες τα πρώτα παραδοτέα

Έσοδα 950 εκατομμύριων μόνον από τις κατοικίες όσο δηλαδή και το τίμημα της παραχώρησης

Τέσσερα νέα ξενοδοχεία, 27 βίλες, 100 μεζονέτες και 200 διαμερίσματα στον πύργο της Μαρίνας στο Ελληνικό έχει σκοπό να παραδώσει τα επόμενα πέντε χρόνια η Lamda Development με τους συνεργάτες της. Μόνον από τις βίλες, τις μεζονέτες και τα διαμερίσματα περιμένει έσοδα 950 εκατομμύριων ευρώ εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρια περίπου εντός του 2022. Ήτοι μέση τιμή πώλησης ανά κατοικία 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Και έσοδα ίσα με το τίμημα απόκτησης της έκτασης.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ανακοινωθούν και οι διεθνείς όμιλοι διαχείρισης με τους οποίους θα συνεργαστεί η κοινοπραξία της ΤΕΜΕΣ με την Lamda Development για τα δύο ξενοδοχεία στην παραλία αλλά και το τρίτο ξενοδοχείο, αυτό στον πύργο μικτής χρήσης πλησίον της λεωφόρου Βουλιαγμένης που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Brook Lane. Ολοκλήρωση έως το 2025 προγραμματίζεται και για το ξενοδοχείο που θα φιλοξενεί το ολοκληρωμένο συγκρότημα καζίνο και το οποίο θα κατασκευαστεί από την ΓΕΚ Τέρνα.

Τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά αυτά ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στο Ελληνικό. Το σύνολο σχεδόν των 327 κατοικιών που προαναφέρθηκαν έχει προσυμφωνηθεί να πουληθεί με με τις τελευταίες προκαταβολές να αναμένονται να καταβληθούν μέχρι το καλοκαίρι. Φωτεινή εξαίρεση οι τρεις τελευταίοι όροφοι του Πύργου της Μαρίνας και οι δύο μεζονέτες στην κορυφή του, οι οποίες όπως άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής της Lamda Development έχουν κρατηθεί για να δοθούν στον υψηλότερο πλειοδότη.

Μέχρι τα τέλη του 2025 και πάντως το αργότερο αρχές του 2026 θα έχει παραδοθεί και το έργο της υπογειοποίησης της λεωφόρος Ποσειδώνος όπως και το μεγάλο εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης αλλά και η Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Να σημειωθεί πως τα δύο ξενοδοχεία, το ένα στην Μαρίνα και το άλλο δίπλα στις βίλες στα βόρεια και δυτικά της έκτασης του Ελληνικού, θα περιλαμβάνουν και εξυπηρετούμενες από τα ξενοδοχεία κατοικίες που, βεβαίως, θα πουληθούν. Η ανάπτυξη των δύο αυτών συγκεκριμένων ξενοδοχείων γίνεται από την κοινοπραξία του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και της Lamda Development , στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 70% και 30% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις συμφωνίες για καταστήματα που θα φιλοξενηθούν στο μεγάλο εμπορικό κέντρο της λεωφόρου Βουλιαγμένης, ο Οδυσσέας Αθανασίου ανέφερε πως η ζήτηση από πλευράς εταιρειών μόδας αυτή τη στιγμή καλύπτει το 145% της διαθέσιμης προς τέτοια χρήση επιφάνειας ενώ πολύ ισχυρή ζήτηση εκδηλώνεται και για εστιατόρια, χώρους ψυχαγωγίας και άλλες χρήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαμόρφωση των τιμών για τις πρώτες αυτές κατοικίες που έχουν διατεθεί. Με δεδομένο ότι 27 φίλες που έχουν ήδη πουληθεί θα φέρουν στην παραχωρησιούχο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου περί τα 200 εκατομμύρια προκύπτει πως η μέση τιμή πώλησής τους διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατομμύρια. Επίσης η Lamda περιμένει έσοδα 250 εκατομμυρίων από τα 100 διαμερίσματα – μεζονέτες που θα βρίσκονται ακριβώς πίσω από τις 27 παραθαλάσσιες βίλες. Ήτοι 2,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου έκαστη. Διακόσια θα είναι τα διαμερίσματα στον Πύργο της Μαρίνας όπου το συνολικό έσοδο αναμένεται να είναι της τάξης των 500 εκατομμυρίων .

Αναφορικά με τα αυξημένα κόστη κατασκευής και πρώτων υλών επισημάνθηκε πως ο προϋπολογισμός της Lamda διαθέτει προβλέψεις για αυξήσεις και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα κοστολόγια κινούνται εντός προϋπολογισμού. Επιπλέον η εταιρεία έχει προβλέψει ετήσιο πληθωρισμό 3% από το επόμενο έτος και κάθε έτος μετά από αυτό. Ο Οδυσσέας Αθανασίου δεν έκρυψε άλλωστε πως με την τρέχουσα δυναμική της ζήτησης έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων στην τελική τιμή. Επανέλαβε επίσης ότι προκειμένου να καλυφθεί αυτή η ζήτηση έχει αποφασιστεί να χτιστούν επιπλέον έως και 1.000 ακόμα κατοικίες εντός της πρώτης πενταετίας σε γειτονιές της δυτικής ως κυρίως περιοχής του ακινήτου.

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθεί και ο ανάδοχος του έργου προϋπολογισμού της τάξης των 250-300 εκατομμυρίων για τα πρώτα έργα υποδομής και την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος ενώ άλλοι δύο διαγωνισμοί, ο ένας εντός διμήνου και ο άλλος το 2023, θα καλύψουν το σύνολο των έργων υποδομών που έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη πενταετία, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων. Ένας επιπλέον διαγωνισμός προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων αναμένεται να γίνει σύντομα και για τα έργα που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το πρώτο κτίριο πάντως που θα παραδοθεί θα είναι αυτό για την φιλοξενία των ΑμεΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινής για το κατά πόσον οι τέσσερις νέες ξενοδοχειακές μονάδες στο συγκρότημα του Ελληνικού θα προσθέσουν υπερβολική δυναμικότητα φιλοξενίας στην Αττική, ο Οδυσσέας Αθανασίου ανέφερε πως με βάση τις εκτιμήσεις που έχει στη διάθεση της η Lamda το όλο έργο αναμένεται να προσθέσει ένα εκατομμύριο τουρίστες στην πρωτεύουσα και για το λόγο αυτό κάθε άλλο παρά ανησυχεί.

Φωτ. Lamda Development

Δείτε και αυτά