Δράση του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων του Θ.Θ. για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το  Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Θεσσαλικού Θεάτρου θα πραγματοποιήσει ανοιχτό μάθημα – παρουσίαση την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ.  στην αυλή του Μύλου του Παππά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών Ειρήνη Γκότση και Ειρήνη Ζγούρη με τη συμμετοχή των ομάδων του εργαστηρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Τιμώντας τη φετινή επέτειο, τα μέλη του εργαστηρίου πειραματίζονται πάνω στο ποίημα «Της διαμελισμένης γυναίκας» της Σουχέιρ Χαμάντ και επιχειρούν να μιλήσουν μέσω της ποίησης, για τη θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, υπό την σκιά των πατριαρχικών γυκαικοκτονιών ανά τον κόσμο.

Tο ποίημα «Της διαμελισμένης γυναίκας» της γεννημένης στην Ιορδανία Σουχέιρ Χαμάντ ανήκει στη δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο ZaatarDiva (Ντίβα του Ζάταρ) και εκδόθηκε το 2005. Η συλλογή είναι αφιερωμένη στις «ντίβες» που ανοίγουν πόρτες, στη μητέρα της που τη μεγάλωσε με ζάταρ και αγάπη, στις αδερφές της που είναι συνοδοιπόροι της και στις ντίβες που θ’ ακολουθήσουν. Συνολικά στο έργο της η γυναίκα τοποθετείται σε εξέχουσα θέση, ενώ παρουσιάζονται οι ποικίλες ταυτότητες που «ενδύεται» στο διάβα της ζωής: η γυναίκα μάνα, η ερωμένη, η κόρη, η αδερφή, η πόρνη, η τραγουδίστρια, η γυναίκα αντικείμενο πόθου, καταπίεσης, κακοποίησης κ.λπ. Η Χαμάντ δεν διστάζει να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα της πατριαρχικής αραβικής κοινωνίας, όπως  βλέπουμε στο ποίημα «Της διαμελισμένης γυναίκας». Η φωνή της σ’ αυτή τη συλλογή μοιάζει χαμηλόφωνα λυρική, νοσταλγική, αναβλύζοντας ταπεινότητα και αλήθεια, χωρίς όμως να χάνει την πολιτική της διάσταση.

Δείτε και αυτά