Στα ύψη οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ισπανία

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ισπανία έφθασαν τα 3,19 δις ευρώ το 2021, στο +35% από το επίπεδο του 2019 και τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Christie & Co.

Ωστόσο, απέχει ακόμα πολύ από τους αριθμούς επενδύσεων του 2017 και του 2018, που κατέγραψε επενδύσεις 3,9 δις και 4,86 ​​δις ευρώ, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, ο συνολικός αριθμός των δωματίων που πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ήταν 22.523, κατανεμημένοι σε 130 στοιχεία ενεργητικού. Συμπεριλαμβανομένων τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών δωματίων σε έργα μετατροπής και ανάπτυξης όταν το 2020 υπήρχαν 8.300 δωμάτια και 67 στοιχεία ενεργητικού.

Οι προορισμοί των επενδύσεων
Από την ανάλυση του προορισμού της επένδυσης προκύπτει ότι, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, ο όγκος είναι συγκεντρωμένος σε μεγαλύτερο βαθμό στο αστικό τμήμα με το 53% του συνόλου.

Η Βαρκελώνη, και σε μικρότερο βαθμό η Μαδρίτη, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στον αστικό τομέα, ενώ οι Βαλεαρίδες Νήσοι και κυρίως τα Κανάρια Νησιά ξεχωρίζουν στο τμήμα των διακοπών.

Το προφίλ των επενδυτών
Όσον αφορά στο προφίλ των επενδυτών, οι εταιρείες διαχείρισης και επενδύσεων αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των συναλλαγών.
Τόσο σε χαρτοφυλάκια (περίπου 70% του συνόλου) όσο και σε ατομικά περιουσιακά στοιχεία (περίπου 65% του συνόλου).

Επιπλέον, η σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους οδήγησε σε αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας από ξενοδοχειακούς ομίλους στο +33% και Real Estate Investment Trust (REIT) στο +150% σε σύγκριση με το 2020. Ήταν εστιασμένη στο τμήμα των διακοπών στην πρώτη περίπτωση και στα αστικά περιουσιακά στοιχεία στο το δεύτερο.

Η γεωγραφική προέλευση επενδυτών
Η γεωγραφική προέλευση της επενδυτών υπέστη σημαντικές αλλαγές, με το εγχώριο κεφάλαιο να ανακτά μέρος της απολεσθείσας δυναμικής το 2020.
Το εγχώριο κεφάλαιο αντιπροσωπεύει το 42% του συνολικού όγκου που επενδύθηκε κατά 55% περισσότερο από το προηγούμενο έτος, όταν είχε φτάσει στο 27%.
Το αμερικανικό κεφάλαιο (18%) και το καναδικό κεφάλαιο (14%) είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 2021 θα μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά της έναρξης της ανάκαμψης του τουρισμού, της ανάπτυξης των ξενοδοχειακών επενδύσεων, της απόδοσης των συναλλαγών χαρτοφυλακίου και των βασικών συναλλαγών σε τιμές ρεκόρ ανά δωμάτιο.

Όσον αφορά τις προοπτικές για το επόμενο έτος, ο αναπληρωτής διευθυντής και συγγραφέας της έκθεσης Íñigo Cumella, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το 2022 θα είναι άλλη μια χρονιά έντονης ξενοδοχειακής επενδυτικής δραστηριότητας για όλους τους παίκτες και σε όλους τους τομείς.

Δείτε και αυτά