Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες

Του Τάσου Δασόπουλου

Στις αποφάσεις της άτυπης συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες και την συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη στρέφεται σήμερα το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να σχεδιάσει και το νέο σενάριο για την οικονομία αλλά και τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Η ΕΚΤ, αναμένεται να εκπέμψει ένα μήνυμα συνέχισης της ευνοϊκής οικονομικής πολιτικής έχοντας εκτιμήσει και τις πρώτες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες αποτυπώνονται με χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό.

Η απόφαση στο σημερινό συμβούλιο νομισματικής πολιτικής, δεν θα είναι εύκολη, καθώς τα λεγόμενα «γεράκια», θεωρούν ότι η σημαντική πτώση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 6,5% σε συνδυασμό με τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σύντομα σε νέες πιέσεις για αυξήσεις μισθών που θα κάνουν πιο δύσκολη της αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, από το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι ΕΚΤ και FED φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην στήριξη της ανάκαμψης των οικονομιών, αφήνοντας το δύσκολο έργο του ελέγχου του πληθωρισμού για την περίοδο που η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Το σήμα συνέχισης της εξαιρετικά ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ αναμένεται ότι θα έχει ευνοϊκές συνέπειες και για τα ελληνικά ομόλογα, συγκρατώντας το κόστος δανεισμού.

Το δεύτερο σημαντικό ραντεβού, θα είναι η άτυπη σύνοδος κορυφής στις Βερσαλλίες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν εκτός από την συμπλήρωση των κυρώσεων σε Ρωσία και τη Λευκορωσία, και το σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Το κορυφαίο θέμα για την Ελλάδα, θα είναι η γαλλική πρόταση για το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την ενέργεια και την άμυνα.

Η Αθήνα έχει να περιμένει από την διήμερη Σύνοδο μια κοινή ευρωπαϊκή δράση με την οποία θα έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, χωρίς να χρειαστεί να απειλήσει την δημοσιονομική της σταθερότητα.

Αυτό με δεδομένο ότι εκτός από τις αποφάσεις για την σύσταση και την χρηματοδότηση του νέου Ταμείου που θα γίνει με κοινό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα μπορέσουν να συμμετέχουν και τα κράτη μέλη της Ένωσης, που έχουν χρέος πάνω από το όριο του 60%.

Γιατί μπορεί μεν ο κανόνας για την μείωση του χρέους να μην ισχύσει ούτε και το 2023, αλλά για την Ελλάδα, την Ιταλία την Ισπανία και την Πορτογαλία θα υπάρχει ο περιορισμός στην αύξηση των δαπανών πλην αυτών, που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις.

Στο γενικότερο πλαίσιο στην ίδια σύνοδο θα συζητηθεί και η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια , τον έλεγχο των τιμών και την ενεργειακή «απεξάρτηση» από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Επίσης, στο θέμα της οικοδόμησης μιας κοινής πολιτικής άμυνας, θα συζητηθεί και το αίτημα της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το χρέος και το έλλειμμα .

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Μια ακόμη σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα, θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας . Εκτός από την τυπική έγκριση της έκθεσης για την 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας , θα συζητηθεί και ο οδικός χάρτης της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να ολοκληρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το 2018, μέχρι και τα μέσα του χρόνου, ώστε να πάρει το εισιτήριο της εξόδου μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

Τα μόνα θέματα που θα μείνουν ανοιχτά, είναι αυτά που καθυστέρησε το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό που θα συμφωνηθεί στην σύνοδο των ΥΠΟΙΙΚ είναι ότι τα θέματα αυτά θα παρακολουθούνται σε ό,τι αφορά στην πρόοδό τους, μέσω του καθεστώτος της εξαμηνιαίας αξιολόγησης, στην οποία θα περάσει η χώρα από τον Σεπτέμβριο.

Δείτε και αυτά