Περισσότεροι από 858 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικών προμηθειών και νοσοκομειακού εξοπλισμού έχουν διανεμηθεί εντός της χώρας από την πρώτη μέρα της κλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης.
Η κατάσταση των παιδιών στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδεινώνεται. Παιδιά συνεχίζουν να σκοτώνονται, να τραυματίζονται και να επηρεάζονται βαθιά από την καταστροφική βία γύρω τους, τρομοκρατημένα, σοκαρισμένα και απελπισμένα για ασφάλεια.
Με πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες να έχουν εγκαταλείψει ήδη την Ουκρανία, αναμεσά τους πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά, είμαστε πλέον μάρτυρες της πιο ραγδαία αυξανόμενης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκτός από τις εκατομμύρια οικογένειες που μετατράπηκαν σε πρόσφυγες μέσα σε μια νύχτα, πάνω από 3,5 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν σε άμεσο κίνδυνο εντός της Ουκρανίας, με πάνω από 100.000 παιδιά να ζουν σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία ή νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρία, καθιστώντας την μετακίνησή τους ακόμα πιο δύσκολη και επικίνδυνη.
Ως το βασικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού ανά τον κόσμο, η UNICEF βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης εντός και εκτός Ουκρανίας, σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί σφοδρά από την πολεμική σύρραξή αλλά και στα σύνορα της χώρας με γειτονικά κράτη τα οποία υποδέχονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καθημερινά.
Μέχρι σήμερα εντός της Ουκρανίας, η UNICEF:
Έχει διανείμει 858 τόνους προμηθειών στις πληγείσες περιοχές συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, νοσοκομειακού και χειρουργικού εξοπλισμού, φιαλών οξυγόνου, ειδών πρώτης βοήθειας, προϊόντων προσωπικής υγιεινής, κουβέρτες, ρούχα και εκπαιδευτικό υλικό. Οι προμήθειες στοχεύουν να ενισχύσουν πάνω από 100 υγειονομικές μονάδες σε Κιέβο, Χάρκοβο, Πολτάβα και Ντόνετσκ, οικογένειες και παιδιά σε ιδρύματα, νοσοκομεία και καταφύγια αλλά και πάνω από 20,000 εγκυμονούσες και 5,000 νεογνά.
Έχει ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού με πάνω από 140 υπαλλήλους παρόντες στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.
Έχει δημιουργήσει 47 κινητές ομάδες παιδικής προστασίας, υπεύθυνες για την διανομή προμηθειών ζωτικής σημασίας αλλά και για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας σε παιδιά και οικογένειες καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται νυχθημερόν.
Ενεργοποίησε εφαρμογή chat bot για παροχή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης σε περιπτώσεις ασυνόδευτων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν εάν χαθεί ένα παιδί και πώς οικογένειες να δηλώσουν εθελοντικά διαθεσιμότητα για προσωρινή αναδοχή. Πάνω από 1.500 οικογένειες της Ουκρανίας προσφέρθηκαν εθελοντικά να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά σε λιγότερο από 48 ώρες.
Επιπλέον, στα Ουκρανικά σύνορα με Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Μολδαβία – η UNICEF έχει ήδη δημιουργήσει πάνω από 20 κέντρα άμεσης στήριξης και παροχής βοήθειας και πληροφοριών για οικογένειες και παιδιά, τις γνωστές Μπλε Κουκίδες (Blue Dots), σε συνεργασία με κρατικούς και ανθρωπιστικούς φορείς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Στην Ελλάδα, η UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρέχει αντίστοιχη στήριξη του κρατικού μηχανισμού υποδοχής παιδιών και οικογενειών προσφύγων στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα, με παροχή ειδικού προσωπικού και προμηθειών καθώς και την διανομή ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και έμφυλης βίας.
Επιπλέον, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η UNICEF στηρίζει την άμεση και ομαλή ένταξη των παιδιών από την Ουκρανία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω άμεσης παροχής υπηρεσιών διερμηνείας στα σχολεία, μετάφρασης εκπαιδευτικού υλικού αλλά και παροχής μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μέσω 41 Κέντρων Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης ανά την Ελλάδα.
Η ανθρωπιστική ανταπόκριση του Οργανισμού θα συνεχιστεί αδιάλειπτα προς πάσα κατεύθυνση, παρόλα αυτά, η ανθρωπιστική καταστροφή και το κόστος που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια παιδιά για άλλη μια φορά είναι ανυπολόγιστο.
- Πηγή: unicef.org