Τα κρυφά σημεία από το κρας τεστ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Toυ Λεωνίδα Στεργίου

Έγραψαν οι τράπεζες τις ζημίες από τις κινήσεις εξυγίανσης στο 2021, βελτίωσαν την αποδοτικότητά τους και στήριξαν την πραγματική οικονομία με καθαρή πιστωτική επέκταση 5,1 δισ. ευρώ και νέα δάνεια 24,6 δισ. ευρώ. Μείωσαν κατακόρυφα τα κόκκινα δάνεια, περιόρισαν σημαντικά τους κινδύνους και το κόστος λειτουργίας, ενώ κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, λειτουργώντας με μικρότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και μειώνοντας το κόστος δανεισμού προς την πελατεία.

Παρά τα σημάδια αλλαγής σελίδας από το 2022 και μετά, οι επενδυτές αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρονται να ποσοτικοποιήσουν τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου. Οι θετικές προοπτικές υποστηρίζονται από την αναβάθμιση των επιχειρηματικών σχεδίων, θέτοντας νέους πιο φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης και κερδοφορίας, από τα σχέδια για διανομή μερισμάτων, την καθαρή και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών κόκκινων δανείων, στα επίπεδα πλέον της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα των επενδυτών, των εποπτικών αρχών αλλά και το ενδιαφέρον από τις ίδιες τις τράπεζες εστιάζονται στις επιπτώσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού. Αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση δανειακών χορηγήσεων, αλλά και έναν καινούργιο κύκλο κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό και τα μάτια είναι καρφωμένα μήνα-μήνα στα καινούργια κόκκινα δάνεια, καθώς και στις καινούργιες χορηγήσεις. Μέχρι τώρα τραπεζίτες και εταιρείες διαχείρισης δανείων θέτουν τον κίνδυνο, αλλά τονίζουν ότι υπάρχουν δείγματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

Η θέση εκκίνησης των πρωταγωνιστών για το 2022
Η συνολική εικόνα κρύβει έντονες διαφοροποιήσεις από τράπεζα σε τράπεζα, που αναδεικνύονται μόνο με προσεκτική ανάλυση των ισολογισμών τους και ειδικούς δείκτες-κλειδιά για την αποδοτικότητά τους.

Για τον λόγο αυτό, το Capital.gr παραθέτει αναλυτικά όλα τα κρίσιμα στοιχεία των αποτελεσμάτων, των ισολογισμών, των δεικτών αποδοτικότητας και κρίσιμων μεγεθών για επενδυτές για το 2021 σε σύγκριση με το 2020, με την επεξεργασία των στοιχείων από την Axia Ventures.

Eurobank
Η Eurobank μετέτρεψε τις τελικές καθαρές ζημίες προς μετόχους το 2021 σε καθαρά κέρδη 328 εκατ. το 2021, ενώ, αν δεν υπήρχε η μικρή επιβάρυνση στα οργανικά έσοδα από την τελευταία τιτλοποίηση, το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα υψηλότερο, ενώ κατάφερε να μην επιβαρύνει τα κεφάλαιά της – αντίθετα, να τα ενισχύσει. Πέτυχε σημαντική μείωση των λειτουργικών εσόδων και σημαντική βελτίωση στους δείκτες αποδοτικότητας, περιορίζοντας αισθητά το κόστος (ως προς τα έσοδα).

Παράλληλα, αύξησε το καθαρό επιτοκιακό έσοδο, χωρίς να επιβαρύνει με υψηλότερο κόστος τους δανειολήπτες, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση μετά την Εθνική. Τα θετικά αποτελέσματα (διεθνείς δραστηριότητες, private banking, επενδύσεις σε ακίνητα κ.λπ.), σε συνδυασμό με τον μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων, την έφεραν πρώτη στην κατάθεση αίτηση στις εποπτικές αρχές για διανομή μερίσματος το 2023, με τη στήριξη και του ΤΧΣ.

Alpha Bank
Πραγματοποίησε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, κατορθώνοντας να έχει μικρότερη σε σχέση με το μέγεθός της επίπτωση στα αποτελέσματα, αφήνοντας τα κεφάλαια ανεπηρέαστα. Ωστόσο ψαλίδισε τεχνικά τα επιτοκιακά έσοδα, επηρεάζοντας με τη σειρά τους τα οργανικά κέρδη και αυξάνοντας τα οργανικά έξοδα που μετέτρεψαν την κερδοφόρο χρήση από τις τραπεζικές εργασίες σε ζημίες 2,9 δισ. ευρώ. Όμως αυτό δεν είναι επαναλαμβανόμενο.

Αντίθετα, η αύξηση των πηγών εσόδων, με αναδιαρθρώσεις θυγατρικών εξωτερικού και με στρατηγικές συνεργασίες στα συστήματα πληρωμών και τις τραπεζοασφάλειες, αποτελούν μέρος της επαναλαμβάνομενης κερδοφορίας. Η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων, που κόστισε στα αποτελέσματα, μείωσε κατακόρυφα τους κινδύνους, απελευθερώνοντας κεφάλαια, εντυπωσιακά το κόστος ρίσκου και τις αντίστοιχες αναγκαίες προβλέψεις, επιτρέποντας καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ, παραμένοντας στη δεύτερη θέση στα μερίδια της αγοράς βάσει χορηγήσεων.

Τράπεζα Πειραιώς
Ίσως πρόκειται για την εντυπωσιακότερη μείωση κόκκινων δανείων σε 12 μήνες και την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης, το οποίο οδήγησε την Τράπεζα Πειραιώς να είναι η μόνη κατά το 2021 που αύξησε καθαρά έσοδα, διπλασίασε τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και αύξησε τη χρηματιστηριακή της αξία από τα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ στα μέσα του 2019 στα 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο χρειάστηκε μια αύξηση κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ, αφού πρώτα πέρασε η πλειοψηφία των μετοχών στο ΤΧΣ, στη συνέχεια να υλοποιηθεί το πρόγραμμα μετασχηματισμού Sunrise με κινήσεις ενίσχυσης κεφαλαίων (πωλήσεις δανείων πώληση δικτύου καρτών, συμμετοχών, συνθετικές τιτλοποιήσεις, ομολογιακές εκδόσεις κ.ά.). Το ΤΧΣ μείωσε το ποσοστό στο 27%, η κερδοφορία από τραπεζικές εργασίες ενισχύθηκε, ωστόσο το κόστος των τιτλοποιήσεων πέρασε σε ζημίες 3 δισ. (καθαρό αποτέλεσμα στους μετόχους). Αυτό ήταν εφάπαξ και στις 6 Απριλίου ανακοινώνεται το νέο αναπτυξιακό τριετές επιχειρησιακό σχέδιο.

Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα, με τα υψηλότερα εποπτικά κεφάλαια, απορρόφησε εμπροσθοβαρώς όλα τα κόστη των τιτλοποιήσεων, πετυχαίνοντας να διατηρήσει και να αυξήσει κατακόρυφα την κερδοφορία της το 2021 σε σχέση με το 2020. Είναι επίσης η τράπεζα που κατάφερε να αυξήσει το καθαρό επιτοκιακό έσοδο (σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες), με καθαρή πιστωτική επέκταση 1,4 δισ. ευρώ. Κατάφερε αύξηση του καθαρού επιτοκιακού εσόδου, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου και με φθηνότερο δανεισμό στην πελατεία.

Η Εθνική είναι η δεύτερη τράπεζα με το μικρότερο, και μάλιστα μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων και εκείνη με τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους κινδύνου, από τις 403 μονάδες βάσεις στις 96 μονάδες βάσεις, επιτρέποντας να είναι και η μόνη που αύξησε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στη χρήση του 2021 στο 16,4%, από 14,5% το 2020. Επιτρέποντας την έναρξη της συζήτησης με την εποπτεία για διανομή μερίσματος το 2023 για τη χρήση του 2022.

Δείτε και αυτά