ΙΟΝ: Η ιστορία 92 χρόνων και η επόμενη ημέρα μετά το deal του Σπ. Θεοδωρόπουλου

Μπορεί να είναι ετών… 92 αλλά αποτελούσε πολύφερνη νύφη. Εκλεκτός της καρδιάς της αποδείχθηκε τελικά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο λόγος φυσικά για την ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, οι ιδιοκτήτες της οποίας κατέληξαν σε συμφωνία με τον επιτυχημένο επιχειρηματία για την εξαγορά από τον τελευταίο του 45% της ιστορικής εταιρείας με option εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών σε επόμενη φάση. Άλλωστε και ο ίδιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε κάνει ξανά πρόταση εξαγοράς της ΙΟΝ το 2016, ως επικεφαλής της Chipita τότε, πρόταση, ωστόσο, που απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συμφωνία σε ό,τι αφορά την option εξαγοράς προβλέπει την απόκτηση ενός ποσοστού που θα επιτρέπει στον κ. Θεοδωρόπουλο να κατέχει τα 2/3 της εταιρείας, δηλαδή πάνω από το 66% και θα ασκηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Η εταιρεία το 2020 πραγματοποίησε πωλήσεις 118,90 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 11,69 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 65,65 εκατ. ευρώ. Στοιχεία επίσης που προσδιορίζουν το τίμημα είναι το γεγονός ότι διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα και Βουλγαρία, είναι κερδοφόρα και συγκαταλέγεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας. Κατέχει ηγετικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σοκολάτας, ενώ το 10% περίπου του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές. Το 38% του συνόλου των εξαγωγών γίνεται στην ΕΕ και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Λίβανος.

Η ΙΟΝ ιδρύθηκε το 1930, στο Νέο Φάληρο, στην οδό Πειραιώς με σήμα το ευωδιαστό «ίον», γνωστό μας ως μενεξές, από όπου πήρε και το όνομά της. Το 1938 αποκτά την εταιρεία ΝΑΣΚΟ, η οποία είχε ως δραστηριότητα την παραγωγή καραμελών, ενώ το 1947 ξεκινά η παραγωγή της ΙΟΝ Αμυγδάλου, ένα προϊόν που δικαιώνει το μότο της διαφήμισης «η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή».  Το 1956 δημιουργείται το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι» και ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς 43 Γ. Η ΙΟΝ αφομοιώνει τη ΝΑΣΚΟ και πλέον δραστηριοποιείται στην παραγωγή μιας ευρείας ποικιλίας ζαχαρωδών.

Το 1975 εγκαινιάζεται η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας της ΙΟΝ στην Άρτα. Το 1976 λανσάρει τη Noisetta, το γνωστό σοκολατάκι με φουντούκι στο πράσινο περιτύλιγμα και το 1977 ένα επίσης από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα της σε όλες τις ηλικίες, τη σοκοφρέτα. Το 1986 παράγει την Break, την πρώτη τετράγωνη σοκολάτα στην Ελλάδα. Το 1998 ξεκινά εξαγωγές, ενώ το 1999 εξαγοράζει την Mabel της οικογένειας Δαλλίδη και αποκτά εργοστάσιο και στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Το 2001 δημιουργεί και θυγατρική στη Βουλγαρία, την Interion, η οποία εδρεύει στο Κόστινμπροντ και παράγει τα προϊόντα με το σήμα Nucrema. Μάλιστα, η Interion δημιουργήθηκε ουσιαστικά ως θυγατρική της ελληνικής Interia την οποία είχε εξαγοράσει η ΙΟΝ και η οποία παρήγαγε τα προϊόντα με το σήμα Nucrema.  Σύμπτωση; Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 1986 είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Interia, την ίδια χρονιά που εξαγόρασε και το 50% της Chipita. Το 2006 συνεργάζεται με την γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι και παράγεται παγωτό με σοκολάτα ΙΟΝ. Το 2015 φεύγει από τη ζωή ένας εκ των βασικών ανθρώπων στην πορεία της ΙΟΝ, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος και το 2016 πεθαίνει και ο «συνοδοιπόρος» του στην εταιρεία Γεώργιος Καρκαζής. Όλα αυτά τα χρόνια η ΙΟΝ φέρεται να δέχθηκε προτάσεις εξαγοράς από ελληνικούς και ξένους ομίλους, χωρίς, ωστόσο, καμία να ευοδωθεί. Κατά καιρούς φέρεται να χτύπησαν την πόρτα της ΙΟΝ η Kraft Jacobs Suchard, η Nestle, η Vivartia και η RJR Nabisco.

Τι άλλαξε τώρα; Δεν γνωρίζουμε πόσο δελεαστική ήταν η προσφορά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρότασή του βασιζόταν σε αποτίμηση 12 φορές τα EBITDA της ΙΟΝ. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τις δύο πλευρές αναφέρεται ότι «καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξαν οι κοινές αρχές και αξίες, το κοινό όραμα για μία δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες ο κ.  Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, και, τέλος, η ενδυνάμωση και διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας».

Το θέμα των εξαγωγών αποτελεί σίγουρα βασικό στοιχείο, καθώς παρά την ισχύ των σημάτων της, η ΙΟΝ έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό εξαγωγών. Το 2020 η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 11,01 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 118,9 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο. Το 38% του συνόλου των εξαγωγών γίνεται στην ΕΕ και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες, μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, ο Λίβανος και η Ρωσία. Οι πωλήσεις στη Βουλγαρία, καθώς και στη Ρωσία καλύπτονται από την παραγωγή της μονάδας στη Βουλγαρία.

Τι πετυχαίνει από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρόπουλος; Υλοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μεγαλύτερο όραμά του, τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας κατέχει ήδη την αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ», η οποία δεν πωλήθηκε στην Mondelez, είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας, κατέχει από το καλοκαίρι του 2021 το 21,5% της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ ενώ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας «ΕΔΕΣΜΑ» και της θυγατρικής της «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών. Επίσης, έχει ανακοινώσει την ύπαρξη καταρχήν συμφωνίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών με το fund EOS Capital Partners στην εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της εταιρείας ΚΡΕΜΕΛ που δραστηριοποιείται στα plant-based προϊόντα.

Η είσοδος με 45% στην ΙΟΝ έχει τέλος και μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή: Ο κ. Θεοδωρόπουλος μετατρέπεται σε βασικό ανταγωνιστή του ομίλου στον οποίο πωλήθηκε η Chipita, της Mondelez International, βασική δραστηριότητα της οποίας είναι τα σοκολατοειδή και γενικότερα τα γλυκά σνακς.

Δείτε και αυτά