Με πρωταρχικό στόχο να πειστεί η Κίνα να απόσχει από τη χορήγηση βοήθειας στη Ρωσία για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων προσέρχεται σήμερα η Ε.Ε, στην ψηφιακή σύνοδο των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του το Πεκίνο θα επιδιώξει επανεκκίνηση της σχέσης με την Ευρώπη, που δοκιμάζεται οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που θα εκφραστούν εξ ονόματος των 27, θα συνομιλήσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και κατόπιν με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Οι συνομιλίες «θα επικεντρωθούν στον ρόλο που καλούμε την Κίνα να διαδραματίσει, να ασκήσει όλη την επιρροή και την πίεση που απαιτούνται στη Ρωσία. Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός της συνόδου» αλλά «έγινε απαραίτητο», συνόψισε χθες ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.
«Είναι απαραίτητο να μάθουμε αν η Κίνα θα ασκήσει την επιρροή της για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» και να οργανωθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ή εάν θα βοηθήσει «τη Μόσχα να παρακάμψει» τις κυρώσεις, αυξάνοντας τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων ή προσφέροντας οικονομική βοήθεια, είπε από την πλευρά του ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το Πεκίνο έχει αρνηθεί κα καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από το Μάρτιο τονίζει τη «σταθερή σαν βράχο» φιλία της Κίνας με τη Ρωσία, ενώ υπογραμμίζει τις «λογικές» ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η τακτική αυτή της Κίνας της επιτρέπει να παραμείνει χωρίς κόστος στο πλευρό της Ρωσίας και προκρίνουν ότι αν δεν τις ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από την πλευρά του το Πεκίνο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι αφέθηκαν να παρασυρθούν σε μια σύρραξη υποκινητής της οποίας ήταν η Ουάσινγκτον και αποκάλυψε τις αδυναμίες της Δύσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
- Πηγή: ertnews.gr