Γιατί ήρθε νωρίτερα η τέταρτη δόση

Οι συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων για την αναγκαιότητα της χορήγησης τέταρτης δόσης βρίσκονταν σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Μαρτίου, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr. Η αρχική σκέψη ήταν «να χορηγηθεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, υπό το φόβο νέων μεταλλάξεων από το φθινόπωρο. Εντούτοις ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά και ημερήσιων θανάτων, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, επίσπευσαν τις αποφάσεις.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η τέταρτη δόση ανοίγει για όλους άνω των εξήντα ετών.

Το σκεπτικό της απόφασης
Η εφαρμογή της τρίτης δόσης για τη νόσο Covid, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού έναντι σοβαρής νόσου από τις νέες παραλλαγές «Δέλτα» και «Όμικρον».

Τόνισε πως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

«Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2″, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων οι οποίες, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών» σημείωσε.

Ποιοι θα κάνουν την τέταρτη δόση
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από την μια δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, συνίσταται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον» και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά, ανά δεκαετίες. Η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη και την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Σημειώνεται πως η τέταρτη δόση δεν επηρεάζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Δείτε και αυτά