Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (το ανώτατο όργανο όλων των γιατρών), παρουσία του υπ. Υγείας κ. Θ. Πλεύρη αλλά και της Αν. υπ. Υγείας κ. Μ. Γκάγκα, όπου υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις μας (Προέδρου Αθ. Εξαδάκτυλου και συνεργατών), τόσο για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ που βρίσκεται σε διαβούλευση, όσο και για άλλα θέματα προς διεκδίκηση που εμπλουτίστηκαν και με άλλες προτάσεις παρατάξεων, αλλά και μεμονωμένων αντιπροσώπων στην Γ.Σ.
Ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατά την τοποθέτησή του δεσμεύτηκε ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης ότι δεν θα εφαρμοσθεί το σύστημα παραπομπών από τους προσωπικούς, στους ειδικούς ιατρούς εκτός νοσοκομείου (gatekeeping) και ο πολίτης θα μπορεί να επισκεφθεί απευθείας τον ειδικό γιατρό χωρίς καμία παραπομπή, ενώ μόνο η τακτική εισαγωγή σε νοσοκομείο θα γίνεται με παραπεμπτικό σημείωμα από τον θεράποντα. Επίσης ότι θα αποσύρει τη διάταξη που επιβάλει στους πιστοποιημένους με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρούς να εφημερεύουν στον ΕΣΥ .
Η Αν. υπ. Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να συζητήσει το σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τα απογευματινά χειρουργεία ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ειδικότητας των νέων γιατρών σημειώνοντας ότι το σύστημα επανασχεδιάζεται ώστε η εκπαίδευση να γίνεται με βάση τα κενά που υπάρχουν σήμερα σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως είναι αυτή της αναισθησιολογίας.
Μένουν όμως ανοιχτά αρκετά θέματα προς διαβούλευση, η οποία αποφασίστηκε να συνεχιστεί, όπως η εκπροσώπηση μας στον ΕΟΠΥΥ, τα ποιοτικά κριτήρια των εργαστηρίων και κυρίως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ υπ. Υγείας, ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων, η αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης- πράξης –διαγνωστικής εξέτασης στα μέσα Ευρωπαϊκά επίπεδα, καθώς και η πλήρης κατάργηση του clawback που απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα των εργαστηρίων και κυρίως των μικρομεσαίων, που αποτελούν και τα κλειδιά της διαπραγματευτικής προσέγγισης των δύο πλευρών.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στην ΠΦΥ θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της περίθαλψης προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με ανάλογες αμοιβές των λειτουργών υγείας.
Σε κάθε όμως περίπτωση το ιατρικό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την δυναμική διεκδίκηση των στρατηγικών του στόχων.