Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκαν Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, αποτελούμενη από τα Μέλη της Energy and Commerce Committee της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Frank Pallone ως επικεφαλής, τον κ. Fred Upton, την κ. Yvette D. Clarke, τον κ. Jerry McNerney, τον κ. Robert E. Latta, την κ. Lisa Blunt Rochester και την κ. Lizzie Fletcher, συνοδευόταν από την Α.Ε. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε τα μέλη της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, επισημαίνοντας την σημασία της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, ειδικά μετά και την εν εξελίξει κλιμάκωση των επιθέσεών της στις ανατολικές επαρχίες της. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και αναφέρθηκε στην σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδος και ΗΠΑ.
Επίσης τόνισε την εν γένει προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται με εκτέλεση υπερπτήσεων άνωθεν Ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που πέραν του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος με δυσάρεστες επιπτώσεις, υπονομεύει και την συνοχή της Συμμαχίας.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, επεσήμανε την διαρκή συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με Χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και διασφάλιση του ρόλου της Ελλάδος ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.