Deutsche Bank: Δεν αποκλείει μία νέα κρίση χρέους – Μύθοι και αλήθειες

Δέκα χρόνια από το αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, και καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να σταματήσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι μία «Euro Crisis 2.0» δεν αποκλείεται.

Καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να σταματήσει τις αγορές ομολόγων το καλοκαίρι, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν σε όλη την Ευρωζώνη. Ήδη, το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds έχει διευρυνθεί στις 190 μονάδες βάσης, σημειώνει.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank Maximilian Uleer και Carolin Raab εξετάζουν τα δημοφιλέστερα επιχειρήματα και ξεχωρίζουν τα ψέματα από τις αλήθειες.

Μύθος 1: Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει τα χρέη τους από το 2011.

Ψέμα: Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, τα επίπεδα του χρέους έχουν αυξηθεί από το 2011, καθώς για τις περισσότερες χώρες, η αύξηση του χρέους έχει ξεπεράσει την αύξηση του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω του «κουρέματος» του 2012, το χρέος είναι σήμερα ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2011.  Όμως, το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί από τότε, κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ είναι υψηλότερος σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης.

Μόνο η Γερμανία και η Ιρλανδία έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρέος τους ως προς το ΑΕΠ.

Μύθος 2: Το σταθμισμένο μέσο κουπόνι είναι σήμερα πολύ χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Αλήθεια: Ισχύει για όλες τις χώρες.

Μύθος 3: Μην ανησυχείτε, απέχουμε πολύ από τις αποδόσεις των ομολόγων του 2011.

Ψέμα: Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο δείκτης που θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς είναι εκείνος του επιτοκιακού κόστους/ΑΕΠ. Ενώ το μέσο κουπόνι είναι σήμερα χαμηλότερο από το 2011, τα επίπεδα του χρέους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν συνολικό βάρος από το χρέος τους παρόμοιο με τα επίπεδα του 2011.

Μύθος 4: Κοιτάξτε την Ελλάδα, η διάρκεια ωρίμανσης του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα.

Αλήθεια: Οι περισσότερες χώρες έχουν πράγματι αυξήσει την μέση ωρίμανση του χρέους τους  (η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, λόγω των πακέτων διάσωσης) και αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο ευάλωτες σε προσωρινές αυξήσεις των αποδόσεων.

Το συμπέρασμα
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, είναι ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που εξετάστηκαν μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά το επιτοκιακό κόστος τους ως προς το ΑΕΠ. Επίσης, οι περισσότερες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για να αυξήσουν την διάρκεια του χρέους τους, κάτι που τις καθιστά λιγότερο ευαίσθητες σε προσωρινές αυξήσεις επιτοκίων και αποδόσεων.

Τα κακά νέα είναι ότι τα επίπεδα του χρέους έχουν συνεχίσει να αυξάνονται, ειδικά στις χώρες που ήδη εμφάνιζαν υψηλούς δείκτες χρέους/ΑΕΠ το 2011. Ενώ οι χαμηλότερες αποδόσεις προσφέρουν μια ανακούφιση, αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια επιτοκιακά κόστη ως μερίδιο του ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα αποδόσεων από το 2011.

«Εν συντομία, τα βάρη των χρεών έχουν μειωθεί και η ΕΚΤ έχει περιθώρια να αυξήσει τα επιτόκια και να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Όμως, ο βαθμός ελευθερίας της ΕΚΤ είναι περιορισμένος. Εάν τα επιτόκια αυξηθούν απότομα και για μεγαλύτερο διάστημα, ίσως και να αντιμετωπίσουμε μια Euro Crisis 2.0», καταλήγουν οι αναλυτές του οίκου.

Δείτε και αυτά