Πόλεμος και πανδημία προκαλούν ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες στη Γαλλία, επιβαρύνοντας την εμπιστοσύνη και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Το Ινστιτούτο θεωρεί ότι το πλαφόν για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια καθώς και η «έκπτωση στα καύσιμα» που εισήγαγε η κυβέρνηση έχουν περιορίσει τις ζημιές.

Με ποσοστό 5,4%, η Γαλλία επηρεάζεται λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα που κατέγραψε υψηλό ρεκόρ των τελευταίων 28 ετών με πληθωρισμό 10,2% τον Απρίλιο.

Με τον Covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλη η ήπειρος πλήττεται από τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ετήσια ποσοστά έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες.

Η Εσθονία με 19% έχει την υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη τον Απρίλιο, υποφέροντας ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας όπως και οι άλλες χώρες της Βαλτικής.

Η Ολλανδία και η Γερμανία, εξαγωγικές χώρες, επηρεάζονται επίσης από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εγείρει επίσης αμφιβολίες για έλλειψη ορισμένων προϊόντων διατροφής, όπως φυτικά έλαια και δημητριακά, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παραγωγούς.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης προκαλεί ο ενεργειακός τομέας. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 38% τον Απρίλιο για τις χώρες της ευρωζώνης.

Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το ζήτημα των εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Και εκτός Ευρώπης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα ακόμα και μεγάλες οικονομικές δυνάμεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών τον Μάρτιο, λόγω των τιμών των καυσίμων και των ελλείψεων σε αγαθά.

Στην Κίνα, η καμπύλη πληθωρισμού ακολουθεί αυτή της επιδημίας Covid. Το κύμα των μολύνσεων και η πολιτική μηδενικού Covid οδήγησαν ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, σε αδιέξοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Δείτε και αυτά