Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Mαγκνταλένα ‘Αντερσον διαμηνύοντας ότι το επίσημο αίτημα θα διαβιβαστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη για να συγχρονιστεί, όπως είπε, με τη Φινλανδία.
«Η Σουηδία βιώνει μια επικίνδυνη πραγματικότητα», είπε η Σουηδή πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια για την «αναγκαιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ ως αποτρεπτικό μέσο κατά της ρωσικής επιθετικότητας».
Κατά της ένταξης δηλώνουν η Αριστερά και οι Πράσινοι της Σουηδίας, ενώ έξι στους δέκα Σουηδούς δηλώνουν υπέρ της εγκατάλειψης της ουδετερότητας.
Οι σημερινές προτάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ που παρουσιάζουν οι ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας στα κοινοβούλια των χωρών τους επιβεβαιώνουν μια ιστορική αλλαγή πολιτικής δεκαετιών και σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή στα δεδομένα στον τομέα της ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Την επικύρωση των προτάσεων θα ακολουθήσει η επίσημη αίτηση για ένταξη «υπό όρους» στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.
Από τη Στοκχόλμη η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αντριάνα Μαγγανιά μεταδίδει ότι σύμφωνα με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον η χώρα έπειτα από μακρά ουδετερότητα, πλέον έχει ανάγκη τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορεί να προσφέρει εν προκειμένω το ΝΑΤΟ, έναντι της ρωσικής απειλής. Οι όροι που θέτει είναι να μην έχει πυρηνικά όπλα ούτε και νατοϊκές βάσεις.
Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.
Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της η Φινλανδία, δια του προέδρου της Σαούλι Νιινίστο αναγνωρίζει ότι το γεωπολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη δεν αφήνει μεγάλα «περιθώρια» για αμυντικά αδέσμευτες χώρες.
Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε και αυτό από το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μόσχα: «Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις»
Οι σκανδιναβικές αποφάσεις πυροδότησαν την οργή της Ρωσίας, που έκανε λόγο για πιθανή απειλή στην ασφάλεια της προειδοποιώντας για “συνέπειες”, αλλά και την τουρκική αντίδραση στους κόλπους της Συμμαχίας, σε αντιδιαστολή με τα περισσότερα κράτη μέλη που έχουν ήδη εκφραστεί δια των εκπροσώπων τους ως θετικά διακείμενα απέναντι στην ένταξη των δύο χωρών.
Το Κρεμλίνο υποδέχτηκε τις εξελίξεις με νέες προειδοποιήσεις για «επιπτώσεις»
Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. «Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις», δήλωσε.
Τουρκικές διεκδικήσεις
Η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει έντονες αντιρρήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εκτός από τις αιτιάσεις για το κουρδικό κόμμα PKK και το κίνημα Γκιουλέν, η Άγκυρα διεκδικεί και παραχωρήσεις των ΗΠΑ στα εξοπλιστικά είτε στα αεροσκάφη F-16 από τους Αμερικανούς είτε στη διαμάχη για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Τουρκία ζητά από τις δυο χώρες που ετοιμάζονται να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ , να της παραδοθούν 33 άτομα μέλη του ΡΚΚ και Γκουλενιστων.
Οι τουρκικές αρχές ήδη έχουν ζητήσει από τις φινλανδικές αρχές 6 μέλη του ΡΚΚ και 6 Γκουλενιστων που βρίσκονται στη χώρα αυτή.
Επίσης ζήτησε και από τις σουηδικές αρχές να τις παραδοθούν 11 μέλη του ΡΚΚ και 10 Γκουλενιστες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτές οι δυο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα της Τουρκίας, άφησαν αναπάντητες 5 υποθέσεις, και 9 αιτήματα (Φινλανδία 2 και 7 Σουηδία) και οι νομικές διαδικασίες συνεχίζονται.
Ετοιμάζεται να στείλει διπλωμάτες στην Άγκυρα η Στοκχόλμη
Η Σουηδία απο την πλευρά της αποφάσισε να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια και στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.
«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται», δήλωσε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.
ΗΠΑ και ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν φαίνονται πάντως να ανησυχούν.
«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εμαφανίστηκε σίγουρος για την επίτευξη συναίνεσης.
- Πηγή: ertnews.gr