Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Μαζικές προσλήψεις στον τουρισμό, αλλά και κενές θέσεις εργασίας καταγράφονται στον τουρισμό. Το φαινόμενο το οποίο κατέδειξε περσινή έκθεση (2021), σύμφωνα με το οποίο 1 στις 5 θέσεις εργασίας στον τουρισμό ήταν κενές, αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, σύμφωνα με κύκλους της τουριστικούς αγοράς με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό οφείλονται σε τρεις παράγοντες:
– Ο πρώτος είναι η πανδημία. Συγκεκριμένα, τα περιοριστικά μέτρα της περιόδου 2020-21 οδήγησαν μία μερίδα όσων εργαζομένων παραδοσιακά απασχολούνταν στον τουρισμό, να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό.
– Ο δεύτερος λόγος, αναφέρουν οι κύκλοι αυτοί είναι η μετανάστευση εργαζομένων του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό.
– Ο τρίτος λόγος είναι οι κακές εργασιακές και ασφαλιστικές συνθήκες εργασίας για ένα μέρος των μισθωτών ιδίως στον κλάδο της εστίασης. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν από τον κλάδο της εστίασης και έτσι, έμμεσα, από τον τουριστικό κλάδο.
Παρόλα αυτά, η έκθεση του συστήματος «Εργάνη” για τον Απρίλιο του 2022 κατέγραψε πως οι περισσότερες νέες προσλήψεις εντοπίστηκαν στα καταλύματα και στην εστίαση.
Συνολικά στους δύο κλάδους αυτούς που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι «καθαρές” προσλήψεις ανήλθαν σε 96.222.
Συνολικά, οι νέες θέσεις εργασίας (προσλήψεις μείον απολύσεις) ανήλθαν σε 124.365. Μ΄άλλα λόγια, το 77% των «καθαρών” προσλήψεων αφορούν στον τουρισμό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr., πάνω από 45.000 νέες θέσεις εργασίας (επί συνόλου 150.000) από το ανοιχτό πρόγραμμα επιδότησης εισφορών, κατά τη διάρκεια του 2020 και ιδίως του 2021 αφορούν τα καταλύματα και την εστίαση, δηλαδή τον τουρισμό.
Σε σχέση με το συνολικό τοπίο, τον Απρίλιο του 2022, πέραν από τους πρωταθλητές των προσλήψεων (καταλύματα, εστίαση), θετικό ισοζύγιο καταγράφεται και στο λιανικό εμπόριο, το δημόσιο, την ασφάλιση αλλά και τα ταξιδιωτικά γραφεία
Στους παραπάνω κλάδους οφείλεται το ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το α’ 4μηνο τα τελευταία 20 χρόνια.
Πιο αναλυτικά, οι «καθαρές” προσλήψεις (δηλαδή οι προσλήψεις μείον τις απολύσεις)στα καταλύματα ανήλθαν σε 61.575, στην εστίαση 34.647, στο λιανικό εμπόριο 6.470, στο δημόσιο 3.446 και στα ταξιδιωτικά γραφεία 2.782.
Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις
Παράλληλα, οι περισσότερες «καθαρές” προσλήψεις αφορούσαν τους εξής κλάδους εργαζομένων :
– Σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και τραπεζοκόμοι
-Μάγειροι και ψήστες
– Καμαριέρες
– Υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ ξενοδοχείων
– Πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων
– Λαντζέρηδες
– Γραμματείς, δακτυλογράφοι και υπάλληλοι γραφείου
– Οδηγοί
– Μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ζογκλέρ και διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες
– Καθαριστές γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείο Εργασίας, σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας στο ισοζύγιο της απασχόλησης τον Απρίλιο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «Εργάνη».
Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σημειώθηκε η τρίτη καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά, παρ’ ότι οι δύο πρώτοι μήνες του έτους επηρεάστηκαν από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό.
Ειδικότερα κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 297.918 και οι αποχωρήσεις σε 173.553 (83.550 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 90.003 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Απριλίου ήταν θετικό κατά 124.365 θέσεις εργασίας.
Η βελτίωση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προσλήψεων στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, που παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο κατά 61.575 και 34.647 θέσεις αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτούς τους δύο κλάδους τον προηγούμενο μήνα έγιναν 157.854 προσλήψεις.
Ανά ειδικότητα, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων ενώ οι Περιφέρειες με το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων / αποχωρήσεων είναι το Νότιο Αιγαίο (41.314 θέσεις), η Κρήτη (30.228 θέσεις) και το Ιόνιο (14.364 θέσεις).
Για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 789.235 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 641.112, εκ των οποίων οι 337.946 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 303.166 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2022 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 148.123 θέσεις εργασίας.
- Πηγή: capital.gr